Britse ambtenaren mogen niet meer spreken van kerstfeestjes en moeten alcohol mijden, "om mensen van ander geloof niet buiten te sluiten"

Shutterstock

Uncategorized

Britten gewaarschuwd voor terreurdreiging op kerstevenementen

Sonja Dahlmans

De inwoners van het Verenigd Koninkrijk zijn door de autoriteiten gewaarschuwd alert te zijn op dreiging van aanslagen tijdens hun kerstinkopen. Ook andere evenementen rondom het kerstfeest zoals kerstmarkten, openluchtconcerten en lichtshows voor het traditionele ‘ontsteken van de lichtjes’ kunnen potentieel doelwit zijn van een terroristische aanslag. De Kerk van Engeland heeft reeds eerder een handleiding gedeeld met adviezen voor de veiligheid en bescherming van kerkgangers en kerken.

De Britten moeten waakzaam zijn en worden gevraagd de politie behulpzaam te zijn door goed om zich heen te kijken: “Wees onze ogen en oren”, wordt hen gevraagd. Het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen werd op 14 november opgeschaald van ‘substantieel’ naar ‘ernstig.’ Dit betekent dat een aanslag zeer waarschijnlijk wordt geacht. Met name zogenaamde ‘lone wolves’ zouden een bedreiging kunnen vormen.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.) verklaarde dat dit besluit was genomen na de aanslag in Liverpool die de tweede in een maand zou zijn geweest. Bij die aanslag door een passagier in een taxi, die aanvankelijk het plan had een aanslag te plegen op de kathedraal van Liverpool, kwam alleen de terrorist zelf om het leven. De taxichauffeur overleefde de aanslag maar raakte wel gewond. Daarvoor werd parlementslid Sir David Amess (Con.) in een kerk in Leigh-on-Sea vermoord. Het publiek is gevraagd extra alert te zijn.

In eerste instantie ging men er vanuit dat Emad Al Swealmeen, de terrorist uit de taxi, christen was. De veiligheidsdiensten geloven nu echter dat hij zijn bekering tot het christendom slechts als dekmantel heeft gebruikt in de hoop alsnog asiel te kunnen krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Een eerdere asielaanvraag werd afgewezen. Vlak voor de aanslag zou de man nog gezien zijn in een moskee met een vriend. Ook zou hij tijdens de Ramadan veelvuldig hebben gebeden in de moskee.

Kerstmarkt Duitsland

In de Duitse hoofdstad Berlijn werd in 2016 een aanslag gepleegd op een kerstmarkt. Twaalf mensen werden daarbij gedood en tientallen raakten er gewond. Een rapport naar aanleiding van een parlementaire enquête concludeerde dat door bureaucratische fouten en verkeerde inschattingen van de veiligheidsdiensten de aanslag niet kon worden verijdeld. De dader, Anis Amri, was reeds bekend bij politie en werd gemonitord door de veiligheidsdienst. Informatie werd niet adequaat met elkaar gedeeld en bovendien schatten de diensten Amri’s gedragingen verkeerd in. Ook hier ging het om een afgewezen asielzoeker.

Het hoofd van de inlichtingendienst werd in januari dit jaar ontslagen vanwege het gebrek aan goede communicatie voorafgaand aan de aanslag. In oktober van dit jaar stierf Sascha Hüsges aan zijn verwondingen. Hüsges was een van de mensen die het snelste ter plaatse was om eerste hulp te verlenen aan slachtoffers van de aanslag. Hij werd 49 jaar oud.

Elders in de wereld

De Amerikaanse ambassade in Zweden deed ook een waarschuwing uitgaan aan de Amerikanen in het Scandinavische land voorzichtig te zijn en alert te blijven rondom de christelijke feestdag. Het zou hier niet gaan om een nieuwe waarschuwing, maar slechts om het herhalen van een mededeling die al langer van kracht is. In het Californische San Bernardino werden in 2015 veertien mensen gedood tijdens een kerstviering. De afgelopen week werd in de staat Wisconsin tijdens een kerstparade vijf mensen gedood, 48 raakten er gewond.

In 2016 en 2017 dreigde Islamitische Staat met aanslagen op kerken en kerstmarkten tijdens de kerstperiode. Overal werd het dreigingsniveau toen opgeschaald, vooral in Europa was men extra alert. Maar ook kerkgemeenschappen die hun oorsprong in het Midden-Oosten hebben, zoals de Koptische diaspora in Canada en Australië, waren in 2011 het doelwit van islamistische extremisten die dreigingen uitten juist rondom de Kerst. In 2000 werden twintig christenen gedood bij een aantal gecoördineerde aanslagen op kerken in Indonesië op kerstavond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Britten gewaarschuwd voor terreurdreiging op kerstevenementen”

  1. Mensenoffers aan stenen afgodenbeelden toen en nu dit; ik zie geen verschil. De beschaving heeft nog een lange weg af te leggen maar het lijkt veeleer een processie van Echternach.
    Maar ondertussen gaan wij nog wat verder dekoloniseren, zeker?

  2. Afgewezen asielzoekers die toevallig allen moslim zijn. Zij deden gewoon wat de islam al veertienhonderd jaar voorschrijft. Politici moeten niet doen alsof ze daarover verwonderd zijn.

Plaats een reactie

Delen