Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

CD&V wil verbod op commercieel draagmoederschap

Simon Segers

CD&V heeft zijn voorstel voor een wettelijk kader voor draagmoederschap klaar. De partij wil commercieel draagmoederschap strikt verbieden en stelt de belangen van het kind centraal. “Recht op kennis over afstamming is fundamenteel.”

De federale regering wil werk maken van een strikte regeling over draagmoederschap. “Reeds vier erkende fertiliteitscentra bieden het draagmoederschap aan. Momenteel ontbreekt het echter aan een wettelijk kader, wat tot heel wat rechtsonzekerheid leidt. Hiervan is het kind vaak het slachtoffer”, schrijven CD&V-Kamerlid Els Van Hoof en haar partijvoorzitter Joachim Coens maandag in een opiniestuk in De Standaard.

In een persbericht geven ze meer toelichting bij hun voorstel voor zo’n wettelijk kader. Als het van CD&V afhangt, wordt enkel “altruïstisch” – lees: niet-commercieel – draagmoederschap toegelaten. Wensouders mogen op geen enkele andere manier een kind kunnen krijgen én minstens een van hen moet genetisch materiaal leveren voor het kind. “Met dat laatste onderstrepen we het belang van de biologische band tussen een van de ouders en het kind”, schrijven Van Hoof en Coens. Dat de draagmoeder de eicel aanlevert, en zij dus de genetische moeder van het kind is, wil CD&V zo veel mogelijk vermijden.

Geen excessieve vergoedingen

De wensouders moeten een duurzame hetero- of homoseksuele relatie onderhouden en mogen (conform de IVF-wetgeving) niet ouder zijn dan 47 jaar. De draagmoeder moet al drie jaar in België wonen en moet al minstens één niet-gecompliceerde zwangerschap achter de rug hebben. Om commercieel draagmoederschap tegen te gaan, zijn excessieve vergoedingen verboden en worden enkel de onkosten van de draagmoeder vergoed. Om de belangen van de draagmoeders te beschermen, ziet CD&V een essentiële rol weggelegd voor de fertiliteitscentra. Zij kunnen overeenkomsten met de wensouders en de draagmoeder opstellen die vervolgens door de rechter bekrachtigd kunnen worden.

Kennis van afstamming

“Om de overdracht zo vlot mogelijk te laten verlopen”, zeggen Van Hoof en Coens, “stellen wij voor dat de draagmoeder bij de geboorte de juridische moeder van het kind is. Vervolgens vangt er een overdrachtsperiode van vijftien dagen aan waarbinnen, bij inschrijving in het geboorteregister, de ouderlijke verantwoordelijkheid over het kind wordt overgedragen aan de wensouders, tenzij de draagmoeder verzet aantekent.” Els Van Hoof wijst er nog op dat CD&V een fundamenteel belang hecht aan het recht op kennis over afstamming. “Daarom moet de draagmoeder opgenomen worden in de geboorteakte en moeten de afstammingsgegevens van donoren toegankelijk gemaakt worden.” Donaties van genetisch materiaal zullen dus niet anoniem kunnen gebeuren. Enkele weken geleden diende Vooruit al een wetsvoorstel in om draagmoederschap te legaliseren. Ook Open Vld heeft een tekst klaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “CD&V wil verbod op commercieel draagmoederschap”

  1. Er is maar één ethische maatregel die moet getroffen worden: draagmoederschap gewoon verbieden. Een vrouw gebruiken als ‘broedmachine’ voor de kinderwens van anderen is moreel fout. Een kind moet de vrucht zijn van de relatie man- vrouw. Als dit, mits alle mogelijke medische hulp, niet mogelijk is dan moet men zich daar bij neerleggen.

  2. Een kinderwens is m.i. hoogst persoonlijk, hoe dat kind er komt daarover heeft niemand anders dan de ouder(s) te beslissen. Voor mij is alleen belangrijk dat vanaf de verwekking tot volwassenheid het kind zo optimaal mogelijk verzorgd en begeleid wordt. En of een kind nu weet wie zijn of haar biologische voorouders zijn lijkt mij bijkomstig tegenover de zorg en liefde van goede pleegouder(s). Een kind verwekken of adopteren en goed opvoeden is een geweldig geschenk aan de maatschappij. Ik heb een hartsgrondige hekel aan moraalridders die als er niemand kwaad wordt gedaan andermans manier van leven menen te mogen veroordelen of voorschrijven.

  3. Liesje, dat is de nagel op de kop. In een vrije markt moet het mogelijk zijn dat er een soort broedbatterij komt waarin personen met een baarmoeder (geen vrouwen, da’s immers een schandelijk paternalistisch begrip uit de koloniale tijd) met honderden kinderen van en voor anderen werpen. ’t Zou zelfs moeten kunnen via e-commerce. Er zou bv. een gespecialiseerde site snol.com kunnen worden opgericht. ’t Zou onze economie nogal een boost kunnen geven. Die tsjeven verstaan dat weer niet ! Die hebben het concilie nog niet verteerd.

  4. Ik adviseer jou om de hechtingstheorie van John Bolwby te lezen. En hopelijk zal je het dan begrijpen. Het marchanderen met kinderen door broedmachines is verwerpelijk. ZUCHT.

Plaats een reactie

Delen