Een koptisch kruis (Shutterstock)

Een koptisch kruis (Shutterstock)

Uncategorized

Christelijke leerlingen in Egypte geslagen omdat ze kruis droegen

Sonja Dahlmans

Koptisch christelijke leerlingen uit het lager- en secundair onderwijs in de provincie Minya zijn op school geslagen omdat zij weigerden hun kruisjes af te doen. De hoofdonderwijzer had alle leerlingen opgedragen juwelen met een crucifix af te doen. Toen de christelijke leerlingen dit weigerden, werden zij door hun onderwijzers en hun islamitische medeleerlingen geslagen.

De Kopten dragen symbolisch een halsketting of een armband met het Koptische kruis. Sommigen hebben een tatoeage van het kruis aan de binnenkant van hun pols getatoeëerd. De hoofdonderwijzer van de Al-Thawra school, in de regio Ezbat Beshri, gebood echter dat alle leerlingen hun crucifix zouden weglaten. Toen de leerlingen hieraan geen gehoor gaven werden zij geslagen door leden van het lerarenkorps en andere leerlingen.

Bij een incident ging het zover dat een lerares een christelijke jongen aanviel omdat hij een kruisje droeg. Daarna zou de lerares islamitische leerlingen hebben aangespoord de Koptische jongen te slaan en de crucifixhanger af te pakken en te vernietigen.

Dergelijke incidenten zijn niet nieuw in Egypte. In 2011 werd in Mallawi, ook in het gouvernement Minya, een 17-jarige Koptische jongen, Ayman, vermoord door zijn klasgenoten omdat de tatoeage van een crucifix op zijn pols zichtbaar was. Ook in deze zaak ging het aanvankelijk om een order van een islamitische leerkracht dat de jongen de tatoeage zou bedekken. De leerkracht verstikte de jongen bijna en zijn klasgenoten sloegen hem. Het slachtoffer vluchtte het toilet in, maar werd naar daar gevolgd waarna de mishandelingen verder gingen. Hij stierf later in het ziekenhuis.

Er zijn meerdere gevallen bekend van Koptische meisjes die werden ontvoerd, verkracht en gedwongen te bekeren tot de islam. De slachtoffers vertelden later dat de aanvallers probeerden de tatoeage van het kruisje van hun pols te verwijderen met zuur.

In het geval van de leerlingen die deze maand werden aangevallen hebben de ouders direct de autoriteiten verwittigd. Door tegenstrijdigheden in de rapportage is het moeilijk erachter te komen of er actie tegen de leerkrachten en hun leerlingen die deelnamen aan het geweld worden ondernomen. Speciaal in de provincie Minya zijn er ettelijke incidenten van christenvervolging geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Christelijke leerlingen in Egypte geslagen omdat ze kruis droegen”

  1. Als minderheid houden moslims zich meestentijds gedeisd bij ons. In de voorbeelden die hier door Sonja Dahlmans telkens opnieuw over het voetlicht worden gebracht, zien we de islam aan het werk als hij in de meerderheid is, zoals in Egypte. Toch wil het er bij ons blijkbaar niet in dat dit de ware islam is die we aan het werk zien. Zoals in de filmzalen: binnenkort bij ons. Het voorspel ervan zien we in Europa al, nu en dan….

Plaats een reactie

Delen