Communiste Elke Kahr (KPÖ) is beëdigd als burgemeester van Graz. (Wikimedia)

Communiste Elke Kahr (KPÖ) is beëdigd als burgemeester van Graz. (Wikimedia)

Uncategorized

Communiste beëdigd als burgemeester van tweede grootste stad in Oostenrijk

Damien Segers

In het Oostenrijkse Graz, de tweede grootste stad van het land, is communiste Elke Kahr beëdigd als burgemeester. De groenen, sociaaldemocraten en haar eigen communistische partij kozen haar als burgemeester na de eerste zitting van de nieuwe gemeenteraad. Zo bericht Die Presse

Elke Kahr, lid van de Communistische Partij van Oostenrijk, is beëdigd als burgemeester van Graz. Na een onverwachte overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen met bijna 30 procent van de stemmen is haar partij de grootste. Daarmee versloeg ze de vorige burgemeester van de Oostenrijkse Volkspartij Siegfried Nagl. Hij was reeds 18 jaar burgemeester van Graz. Woensdag verkoos de nieuwe gemeenteraad Kahr als burgemeester met 28 van de 48 stemmen.

Elke Kahr is zelf al meer dan 30 jaar lid van de partij. De communisten hebben al langer een belangrijke invloed in Oostenrijk op het lokaal niveau. Voor haar verkiezing tot burgemeester zetelde ze al 16 jaar in de gemeenteraad van Graz. “Wie had gedacht dat de dochter van een slotenmaker, een communiste, burgemeester zou worden? Vooral in tijden van corona moet de politiek alle mensen meenemen en niemand uitsluiten. Graz is een stad van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven en industrie. Dit zijn sterke punten die wij willen ontwikkelen en beschermen. Maar we willen ook een einde maken aan het bouwen met winstoogmerk, de ruimtelijke ordening herzien, en we zoeken de dialoog met iedereen“, aldus de nieuwe burgemeester.

FPÖ: communiste als burgemeester: “niet prettig”

De Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) is weinig enthousiast over een communiste als nieuwe burgemeester. De rechts-populistische partij verklaarde dat Kahr vriendelijk is op de oppervlakte maar, dat onder die façade een sympathie voor onder andere Stalin en Tito te vinden is. De algemene situatie beschreven ze als “Niet prettig”. Ook zou volgens FPÖ het regeringsprogramma vol met holle frasen staan. FPÖ was bereid tot samenwerking, maar meegaan in “linkse onzin” wouden ze niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

13 gedachten over “Communiste beëdigd als burgemeester van tweede grootste stad in Oostenrijk”

  1. Nooit of nooit meer naar Oostenrijk op verlof. Misschien moeten we de profetische woorden van Louis Michel indachtig zijn toen hij voorstelde om Oostenrijk te isoleren….Zelfs zonder Poetin zullen de communisten hier aan de macht komen.

  2. Mooi. De kapitale vraag is dan: is ze een Communiste in oude DDR / Sovjet stijl of is ze een moderne Communiste in Chinese stijl ?

  3. Op zich uiteraard geen probleem, met de meeste stemmen achter zich is ze legitiem op die plek gekomen. Door haar visie is ze de verpersoonlijking van het altijd foute anti-privé-denken, namelijk het uitgaan van de redelijk luxueuze situatie zoals ze vandaag is, maar die is historisch opgebouwd via een maatschappelijk systeem dat haaks op het communisme staat. Graz is bijvb cultureel een redelijk rijke en gevarieerde stad, maar het is niet de industrie die afkwam op weelderige cultuur, neen de cultuur kwam af op de bloeiende industrie en handel. Zo gaat het altijd met ‘progressieven’ zoals binnen socialisme en communisme: nooit planten ze zelf bomen – dat is risicovol, vermoeiend en zonder garanties – maar als er na 10 jaren van kosten, inspanning, verzorging en onderhoud eindelijk fruit aan die bomen hangt eisen ze wel het (= dan plots ‘hun’) fruit op. Teren op andermans inspanning, hoe a-sociaal en parasitair kan en wil je zijn? Antwoord: redeneer links en wordt socialist, communist kan ook nog altijd. Ze is een echte DDR-adepte, maar voor de burger maakt het geen verschil als ze ‘Chinese-stijl-communiste’ zou zijn: in beide gevallen is die individuele burger van geen tel, het is een draaiend radertje in een machine die moet produceren ’ten bate van het grotere geheel’. Dit laatste valt uiteraard niet nader te omschrijven.

  4. Niet die idealen an sich zijn een probleem, wel hoever je bereid bent die aan anderen op te leggen. In dit geval is isolationisme altijd te verkiezen boven expansionisme (of internationaliste).

  5. Mooi zo. De burgemeester van Graz is een communist en die van Ramsau (am Dachstein) is een schurk. Allemaal naar Stiermarken (zolang de gewone toerist daar nog welkom is), want daar valt nog wat te beleven (aangevallen, achternagezeten en afgedreigd worden door de burgemeester – die van Ramsau – wegens het oversteken, gedurende 2 minuten, van zijn weide. Het eisen van een exorbitant bedrag (500€ de man als ‘smartengeld’), meteen op te hoesten, zo niet legt hij klacht neer bij de politie (und ich bin hier die Polizei) en eist het vijfvoudige (also 2.500€ de man). Die ‘liebe Gäste’ (anders gezegd: die buitenlanders die ons hier de ogen komen uitsteken en komen doen alsof zij geld te veel en vrije tijd te over hebben), die moeten zich toch welkom en ‘verwend’ voelen?

  6. Ter info Poetin is geen communist (meer). Dat in Graz communisten, groenen en socialisten samenwerken getuigt van pragmatisme en leidt tot resultaten. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat in Vlaanderen en Wallonië groen en de socialisten de voorkeur geven om de linkerzijde te verdelen en te verzwakken. En inderdaad dezelfde politieke lacune stellen we vast bij N-VA die zich laat sturen door kosmopolitische organisaties als VOKA, de bankwereld en de multinationals. Kortom in de economische sectoren waar geld valt te graaien via zitjes. Terloops. Vivaldi werkt niet wegens twee redenen: falend proportioneel kiessysteem en te lage kiesdrempel. Overigens ben ik van oordeel dat het federale niveau binnen Belgisch verband moet samengesteld worden door een rechtstreeks verkozen premier of twee rechtstreeks verkozen premiers (VL+F). Het federaal niveau moet dringend kunnen functioneren zonder inmenging van regionale schoonmoeders.

Plaats een reactie

Delen