Markt in Wuhan. Foto Shutterstock.

Markt in Wuhan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Corona-onderzoek WHO vertoonde “chronologische fouten”

Ruben Notteboom

Volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in Science is de eerste coronapatiënt ooit gevonden. Het zou gaan om een visverkoopster op de Uanan-dierenmarkt in Wuhan. Ze zou besmet zijn geraakt met corona op 11 december 2019. De eerste patiënt traceren, de zogenaamde patient zero, is belangrijk voor het onderzoek naar de oorsprong van het virus.

Eerder onderzoek leidde naar een andere man die enkele dagen vroeger zou zijn besmet geraakt, maar dat blijkt nu niet te kloppen. Patient zero, de eerste patiënt, is een 57-jarige verkoopster genaamd Wei Guixian. Ze werkt op de zeevruchtenafdeling van de versmarkt in Wuhan.

Patient zero begin december 2019 besmet

Uit onderzoek blijkt dat ze op 11 december 2019 werd besmet. Eerder onderzoek suggereerde dat patient zero een boekhouder was die op 8 december zou besmet zijn. Al snel werden er links gemaakt met de theorie dat het virus uit een labo was ontsnapt.

De Canadese viroloog, Michael Worobey (Universiteit van Arizona), schrijft in Science dat het epicentrum van de pandemie toch de dierenmarkt is. Hij onderstreept hiermee dat het virus van dier op mens is overgesprongen. Hij onderzocht vroegtijdige meldingen uit twee ziekenhuizen, nog voor de eerste waarschuwingen over covid-19.

Onderzoek WHO zou chronologische fouten bevatten

“In een stad van 11 miljoen inwoners kon de helft van die vroege gevallen in verband gebracht worden met een plek zo groot als een voetbalveld. Hoe leg je dat uit als de verspreiding niét startte op die markt”, zegt Worobey in de New York Times volgens VRT. Hij beweert dat het eerder onderzoek van de WHO chronologische fouten bevatte. De boekhouder, die de WHO als patient zero bestempelde, zou pas op 16 december melding hebben gemaakt van zijn symptomen.

De exacte oorsprong van de pandemie wordt nog steeds onderzocht. China blijft ontkennen dat het virus uit een labo komt, maar vele politici en hooggeplaatste ambtenaren in de VS blijven beweren dat het uit een labo komt. Het blijft dus moeilijk deze netelige kwestie uit te pluizen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

8 gedachten over “Corona-onderzoek WHO vertoonde “chronologische fouten””

  1. Hahaha.
    En als we dit niet geloven, dan komen ze volgende keer weer met een ander verhaal. Het WHO team (8 specialisten uit verschillende landen) dat de mogelijke oorzaak van Covid-1984 in China onderzocht heeft, heeft gezegd en geschreven dat “de oorsprong van Covid-19 met grote waarschijnlijkheid NIET in Wuhan is” en dat ze van de Chinese autoriteiten alle mogelijke medewerking gekregen hebben in het onderzoek.
    Dat was blijkbaar een inconvenient truth voor de Amerikanen.

  2. 🤣🤣🤣Ze spartelen allemaal als een duivel in een wijwatervat. Ik denk dat de mensen toch stilaan beginnen te geloven dat ze hun dik bij hun kl***n hebben genomen. Behalve een minderheid woke wezens,maar ja, die zullen dan ook nooit ‘het licht van de zon’willen erkennen🤣🤣🤣.

  3. Broodje-aap verhalen dat vleermuizen de oorzaak van covid-19 zijn, zoals in de de film “Contagion” (2011), moesten en zullen zijn volgens de autoriteiten, alleen zijn er bij nader onderzoek geen vleermuizen in de streek van Wuhan, wel labo’s waar zaken om biologisch (oorlogs)onderzoek wordt gedaan. En dat net daar nu net een flesje is omgevallen, zoals Peng Shuai (Chinese tennisster) plots zal opduiken in een mortuarium na een “auto of ander ongeval”. Wie gelooft de propagandamachine nog van China, blijkbaar enkel de voorzitter van de WHO, die er door de Chinezen is geplaatst. Aan financiële steun voor het WHO zal het niet liggen, 1.5% is de moeite niet om over te praten voor een land met miljarden inwoners.

  4. Nochtans is SARS getraceerd tot bij cave-dwelling horseshoe bats in Xiyang Yi, Yunnan. En als je kijkt naar het virus zie je mooi de gelijkenis. ( er was nog de civet als intermediar. Maar goed, waarschijnlijk hebt u beter kennis dan ik.

  5. Intussen is al duidelijk geworden dat ze helemaal niet alle medewerking maar eerder tegenwerking gekregen hadden van Chinese overheid. Gewoon het feit dat China zo lang het onderzoek heeft tegengehouden en enkel op hun (heel beperkende) condities mocht is in feite al een impliciete schuldbekentenis van China. De ‘experten’ die zich voor deze kar hebben laten spannen hebben hiermee zelf hun eigen geloofwaardigheid verspeeld, of waren zelf medeschuldig. Vele experts hadden hier immers banden mee. Dat het virus uit dit labo in Wuhan komt is duidelijk. Of het opzet of ongeval was is nog maar de vraag. Maar in een totalitair land als China zullen we dat waarschijnlijk nooit te weten komen.

  6. Wat maakt het nu iets uit vanwaar dit ding komt ? Wat voor meerwaarde kan dit hebben. Nihil ! Allemaal verloren energie. Beter zou zijn opkomen voor onze fundamentele rechten. China, Afrika, Europa, … allemaal bijzaak.

Plaats een reactie

Delen