In de Verenigde Staten slaat de 'pandemic fatigue' toe. (Photonews)

In de Verenigde Staten slaat de 'pandemic fatigue' toe. (Photonews)

Uncategorized

Coronamoeheid slaat toe in Verenigde Staten

Damien Segers

In de Verenigde Staten zijn de mensen nog moeilijk te motiveren voor een restrictief coronabeleid. Ook beleidsmakers zien nieuwe lockdowns niet meer zitten. Dat meldt The Washington Post.

Het koude weer drijft mensen terug naar binnen, de deltavariant doet ziekenhuisopnames stijgen en de nieuwe omikronvariant zaait paniek. Na 21 maanden aan maatregelen, verdeeldheid en steeds opschuiven van de doelstellingen om tot het einde van de pandemie te komen, is het Amerikaanse volk het echter beu. Er is volgens gezondheidsfunctionarissen nog weinig animo voor schoolsluitingen, samenscholingsverboden en de horecaregels die het begin van de pandemie definieerden.

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘ik ben klaar met COVID’? Het Amerikaanse volk is terecht uitgeput. De hoeveelheid risico’s die we nemen gaat naar omhoog. Het volk is niet meer bereid om maatregelen te accepteren.”, aldus Ezekiel Emanuel, arts en bio-ethicus aan de Universiteit van Pennsylvania en lid van het COVID-adviesteam van de regering-Biden tijdens de machtswissel.

Ook de beleidsmakers lijken geen zin meer te hebben in maatregelen. In plaats van een straffend beleid spoort men mensen nu liever aan om vrijwillig hun gedrag aan te passen. Bovendien hebben vele Republikeinse gouverneurs de macht van gezondheidsambtenaren om beperkingen op te leggen sterk teruggeschroefd in de naam van vrijheid.

Biden voorspelt geen lockdowns in Verenigde Staten

Amerikaans president Joe Biden gaf maandagochtend vanuit het Witte Huis zijn eerste formele update over de nieuwe omikronvariant, waarbij hij benadrukte dat het “een reden tot bezorgdheid, geen reden tot paniek” was.

Hij drong er bij de Amerikanen op aan zich te laten vaccineren en, als ze daarvoor in aanmerking komen, een boostershot te halen, waarbij hij zei dat medici geloven dat de coronavirusvaccins “op zijn minst enige bescherming bieden tegen de nieuwe variant en dat boosters die bescherming aanzienlijk versterken“.

Biden moedigde Amerikanen ook aan om binnenshuis en op drukke plaatsen een masker te dragen. Hij zei echter ook dat hij niet verwacht dat er lockdowns of extra reisbeperkingen nodig zullen zijn. “Als mensen gevaccineerd zijn en hun masker dragen, is er geen noodzaak voor lockdowns,” zei hij.

Het verhaal is anders in Europa. In Oostenrijk zit de hele bevolking in lockdown. Bij ons zijn er dan weer opnieuw sluitingen in verschillende sectoren doorgevoerd, ondanks onze torenhoge vaccinatiegraad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Coronamoeheid slaat toe in Verenigde Staten”

  1. Tja het Coronabeleid is een game of thrones. De maatregelen dienen louter en alleen nog om er een politiek slaatje uit te slaan. Hier hoopt Vooruit een procentje te winnen. In Oostenrijk is er het aftreden van Kurz en de nog steeds gespannen situatie hieromtrent. In Nederland wil men zich als ‘sterk’ profileren na het nog steeds nazinderen toelageschandaal en in Frankrijk loopt men op de toppen van de tenen voor de volgende verkiezingen. In de VS dan is het ‘beleid’ als wapen tegen Trump voorlopig niet meer nodig. Enkel in het VK waar ook eerst hel en verdoemenis werd geroepen is het al bij al stabiel na de Brexit en kan er dus door Boris gepleit worden met de waarheid: ‘het virus is endemisch geworden, zal nooit weggaan en het enige dat helpt is voorzichtigheid zoals bij Influenz’ . Een even dodelijk virus dat bij ons in 2018 op 2 maanden 10.000 dodelijke slachtoffers maakte maar waar niemand zich toen druk om maakte…

Plaats een reactie

Delen