(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Deze maand ruim 40 christenen vermoord in Nigeria

Sonja Dahlmans

In de Nigeriaanse staat Kaduna werden ten minste 38 christenen vermoord in de week van 4 tot 12 november. De islamitische Fulani doodden tijdens verschillende aanvallen christenen in Kaduna. In de staat Plateau werden nog een aantal christenen de afgelopen weken vermoord. Ook hier waren de daders de Fulani. De aanslagen gebeurden juist rond de tijd dat de Verenigde Staten Nigeria niet meer als ‘Land van Bijzondere Zorg’ zien en het land van een zwarte lijst haalde.

Op 23 november werden twee christelijke boeren in de staat Plateau vermoord door Fulani. De twee mannen waren ’s nachts aan het werk op hun land toen zij werden aangevallen. Daniel James van 32 jaar oud en Zakwe Deba, 35 jaar oud, waren beiden aangesloten bij de Baptisten kerk van het dorp Ancha. De Fulani vielen het dorp aan en de beide mannen werden neergeschoten. Andere familieleden konden de aanvallers ontvluchten en overleefden de aanslag.

Nog in oktober hadden de Fulani een brief naar de christenen in de regio gestuurd waarin zij dreigden met gewelddadige aanslagen. Inwoners van het district moesten evacueren wanneer zij niet gedood wilden worden, stond er te lezen. De christenen stuurden vervolgens de dreigbrief door naar de politie en het leger van de Plateau staat. In dezelfde regio werd op 22 november, de dag voor de moord op James en Deba, ook een christelijke rijstboer aangevallen. “Mijn boerderij, ongeveer twee hectaren grond, is volledig verwoest door de Fulani. Ik weet niet hoe ik mijn familie het komende jaar moet onderhouden, want het land was alles wat ik had.”

Kaduna

De Fulani richtten vaak een bloedbad aan in christelijke dorpen, maar staan er ook om bekend hun bezittingen te vernielen. Huizen worden in brand gestoken, maar ook de landbouwgrond en de oogst worden bij aanvallen van de Fulani veelal vernietigd. Op deze manier kunnen christenen in die gebieden niet meer in hun levensonderhoud voorzien en zijn gedwongen het dorp of gebied te verlaten. In Nigeria zelf zijn duizenden christenen ontheemd geraakt de afgelopen jaren, gevlucht voor dergelijke aanslagen.

In de staat Kaduna werden in elf dorpen ruim 38 christenen vermoord door de Fulani. Williams Baba, een inwoner van de staat, zegt hierover: “Wij leven al heel lang onder een voortdurende dreiging van aanvallen door de Fulani moslim herders. Deze aanslagen hebben geresulteerd in een verlies en vernietiging van onze eigendommen van onmeetbare omvang. Wij zijn met niets achtergebleven, omdat onze huizen en de oogst volledig zijn vernietigd. Ik weet niet waar wij kunnen slapen of wat wij moeten eten.”

Een christelijke vrouw uit het dorp Abuyab in dezelfde staat, zegt hierover dat zij moet bekennen dat het leven voor christenen in de regio ellendig is. “De Fulani herders kwamen en vielen ons aan terwijl wij volkomen weerloos waren, niet in staat onszelf te beschermen tegen het geweld. Onze huizen zijn compleet vernietigd en wij moesten noodgedwongen naar een andere regio vluchten.”

Verenigde Staten

De Verenigde Staten namen dit jaar Nigeria niet op in de lijst van ‘Landen van Bijzondere Zorg.’ Hierop staan die landen waar religieuze vrijheid onder druk staat en waar geweld tegen religieuze minderheden veelvuldig voorkomt. Dat is bijzonder, omdat juist in Nigeria islamitisch jihadisme tegen christenen gericht bijna dagelijks voorkomt. Al in de eerste vier maanden van dit jaar alleen werden er 3.462 christenen vermoord. Zowel Open Doors als International Christian Concern hebben het land in de top tien staan van landen waar het voor christenen het gevaarlijkst is om hun religie vrij te belijden.

In de week waarin bekend werd gemaakt dat Amerika het land niet meer op de zwarte lijst plaatste, liet minister van Buitenlandse Zaken Blinken via Twitter weten dat hij op bezoek was in Nigeria bij president Buhari. Buhari is zelf een Fulani moslim. Blinken tweette dat hij en Buhari zouden praten over klimaatverandering en het covid-19 virus. Tevens hoopte hij dat de beide landen de relatie met elkaar zouden kunnen verstevigen. Over de situatie van christenen in Nigeria en het toenemende jihadistische geweld in het land, zei Blinken in zijn tweet niets.

Nigeria

Volgens de Verenigde Naties vinden er gemiddeld veertien jihadistische aanslagen per dag plaats in Afrika. Het betreft landen als Mali, Niger, Burkina Faso en Nigeria. Vanuit Nigeria worden ook aanslagen gepleegd in andere landen. Juist het grensgebied tussen onder andere Niger, Mali en Nigeria is bijzonder vaak doelwit van jihadistisch geweld. Groepen als Islamitische Staat, Boko Haram en Islamitische Staat Provincie West Afrika (ISWAP) en de Fulani herders, staan erom bekend bloedbaden aan te richten. Andere moslims kunnen hiervan het slachtoffer worden, maar christenen lopen nog vaker risico. Onder de experts op het gebied van extremisme is er vrees dat deze terroristische groepen een tweede kalifaat in West-Afrika willen stichten. Nu IS zwakker is geworden in Irak en Syrië zouden zij erop uit zijn hun greep op Afrikaanse landen te verstevigen. Uit Irak en Syrië keerden ongeveer 6.000 jihadisten terug naar West-Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Deze maand ruim 40 christenen vermoord in Nigeria”

  1. Die moslims kennen er maar één beroep: moorden en platbranden. Wanneer de EU er importeert vullen deze kansenparels hier een lacune op, wat goed is voor de tewerkstellingsstatistieken en voor het betaalbaar houden van onze pensioenen.
    Maar het zijn de witte (on)mensen die schuldig zijn aan alle kwaad en ellende, althans volgens de woke heilsleer.

Plaats een reactie

Delen