Europese Centrale Bank. Foto Shutterstock.

Europese Centrale Bank. Foto Shutterstock.

Uncategorized

ECB waarschuwt voor zeepbel op huizenmarkt en beurs

Wijnand Meeus

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar halfjaarlijks rapport over de financiële stabiliteit gewaarschuwd voor een zeepbel op de vastgoedmarkten. Daarnaast baren de alsmaar stijgende prijzen op de financiële markten de Europese instelling ook zorgen.

De bezorgdheid zou verband houden met de ‘uitbundigheid’ op de krediet-, aandelen- en huizenmarkt, net als de hogere schuldniveaus bij bedrijven en overheden als gevolg van de coronapandemie. Vooral in de residentiële vastgoedmarkten, waar er voor de pandemie al hoge prijzen werden neergeteld voor een woning, ziet de ECB een probleem. “Die markt is meer vatbaar voor een correctie”, luidt het.

Toch zijn de risico’s in verband met de coronapandemie dan weer verlaagd ten opzichte van zes maanden terug. “Het risico op faillissementen bij bedrijven en verliezen voor de banken is duidelijk lager”, klinkt het. “Maar de pandemie blijft één van de belangrijkste risico’s voor economische groei.” Pensioenfondsen en verzekeraars kozen de jongste tijd voor meer risicovolle beleggingen en daar waarschuwt de ECB voor meer kredietverliezen als de economie het minder goed gaat doen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “ECB waarschuwt voor zeepbel op huizenmarkt en beurs”

Plaats een reactie

Delen