De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

Binnenland politiek

Econoom Ivan Van de Cloot trekt aan alarmbel: “We gaan een collectieve verarming tegemoet”

Anton Schelfaut

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, maakt zich zorgen over de inflatie. Dat zegt hij in een interview met De Zondag. “Het leven zal nóg duurder worden”, waarschuwt hij. “We gaan een collectieve verarming tegemoet.”

“Er is een prijsschok op komst die pijn zal doen”, zo legt Van de Cloot de vinger op de wonde. “Ik ga daar niet lichtzinnig over. Sommige collega’s spreken over een tijdelijk fenomeen. Volgens het Planbureau zou de inflatie volgend jaar in december voorbij zijn. Ik geloof het niet. Je moet eens spreken met logistieke experten, met transportexperten, met bedrijven. Ze zeggen allemaal hetzelfde: de problemen in de aanvoerketen zullen niet snel verdwijnen.”

Dat het leven op korte termijn duurder wordt, is volgens de econoom grotendeels een gevolg van het coronavirus. “Maar ik ben op mijn hoede voor de lange termijn”, aldus Van de Cloot. “Ik kijk naar de decarbonisatie. Je zou denken dat we intussen al weten wat de shift naar het post-fossiele tijdperk zal kosten. Niets is minder waar. We weten heel weinig over de impact. We weten wel dat veel producten vandaag onder hun ecologische kostprijs verkocht worden. Dat betekent dat de prijzen ook op lange termijn zullen stijgen.”

Inflatiegolf

Van de Cloot wil de politiek hoeden voor de fouten van de jaren zeventig, toen er ook een inflatiegolf was. “Wat is er toen gebeurd? Men wou elke frank die de mensen verloren aan hogere prijzen, compenseren in de lonen. Zo hebben we de arbeidsmarkt kapot gemaakt. We hebben daar dertig jaar de gevolgen van gedragen.”

“Je kan de inflatie niet voor iedereen compenseren”, besluit hij. “Dat is een illusie. Je moet vooral de zwakkeren beschermen met gerichte maatregelen. De rest zal deze bittere pil moeten slikken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Econoom Ivan Van de Cloot trekt aan alarmbel: “We gaan een collectieve verarming tegemoet””

  1. Dertig jaar de gevolgen er van gedragen ? Geen dertig maar tot op heden ! Alle maakindustrie is verdwenen. De scholen e/o bedrijven waar men het leerde zijn dicht. Alles draait enkel en alleen nog rond de bouw. Tot wanneer ?…

  2. Ieder met een beetje gezond verstand ziet dit aankomen. Hiervoor moet men geen econoom zijn. Dit is veroorzaakt door doemdenkers die ons terug naar de middeleeuwen wil katapulteren, voor macht en eigen gewin.

  3. Waarom zou de politiek de automatische indexering afschaffen ? Het brengt hen bakken stemmen op , de indexatie van overheidspersoneel, pensioenen, uitkeringen,….. schrijven ze bij op de schuld en de bedrijven moeten maar hun plan trekken. Who cares ?

  4. En wie zijn dan weer die zwakkeren voor deze regering? Inderdaad vreemdelingen, illegalen en migranten waar ze altijd vanuit gaan dat ze arm zijn, en nooit hebben bijgedragen aan de gemeenschap, integendeel. Niemand van de overheid doet zelfs de moeite om dit na te gaan. En onze eigen zwakkeren? Wel die staan zoals altijd in de kou, gepensioneerden, gehandicapten, jeugdzorg, ook onze eigen daklozen, en zeker niet te vergeten alleenstaanden, want zij vallen altijd JUIST uit de boot.

  5. Met dank aan het neoliberaal (energie) beleid in de Wetstraat en de Vlaamse regering. Het valt op dat de politieke vakbonden zich niet verzetten tegen het neoliberale anti-gemeenschapsbeleid. De corruptie en graaipolitiek is alomtegenwoordig. Alle macht is geconcentreerd bij de partijvoorzitters-despoten.

  6. We kunnen dit opvangen door de enkel richting geld-transfer “solidariteit”(sic) kraan vanuit Vlaanderen naar de Derde Wereld over de taalgrens eens en voor altijd potdicht te draaien. Dat ze hun eigen francofone boontjes doppen !

  7. Zo lang de ECB geld blijft bijdrukken zal het monetaire systeem volledig ten onder gaan. Hyperinflatie staat ons te wachten evenals armoede. Die armoede wordt dan ook nog eens door onze linkse politiekers geïmporteerd uit derde wereld landen, ook die import-mensen zullen we moeten onderhouden. Groene pofadders zoals Wouter De Vriendt willen ons dan ook nog herstelbetalingen laten doen voor ons koloniale verleden, waar vooral de Saksen Coburgers schatrijk van geworden zijn. Tijd om in opstand te komen.

Plaats een reactie

Delen