Polen stelt Duitsland een ultimatum voor herstelbetalingen

Shutterstock bewerkt

Uncategorized

Eerste migranten bereiken Nederland vanuit Wit-Rusland

Ruben Notteboom

Nederland maakt zich klaar voor de eerste migratiegolf uit Wit-Rusland. Het land maakt zich zorgen, omdat er nu al te weinig asielopvangplaatsen zijn. De nieuwe Wit-Russische golf kan het asielsysteem volledig overbelasten.

“Alle inzet is en blijft erop gericht om iedereen met recht op opvang ook opvang te kunnen bieden”, zegt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Nederlandse krant De Telegraaf.

(Lees verder onder de tweet)

Propaganda, hoge spanningen en gigantische migrantengroepen

Al maanden zijn de spanningen aan de Pools-Wit-Russische grens te snijden. Wit-Rusland zou bewust migrantengroepen ophalen om dan de grens over te duwen. Zo zou Wit-Rusland naar verluidt de Europese Unie willen destabiliseren door de zwakke punten uit te buiten. Verschillende partijen, groepen en personen, zoals Vlaams Belang en Theo Francken, riepen al op om een muur op te werpen. De Europese Unie weigert dat echter te financieren. Vlaams Belang wil zelfs het leger sturen om Polen te assisteren.

Ondertussen blijven er video’s opduiken van de situatie aan de grens. Gigantische groepen migranten dwalen rond en proberen de grens over te raken. Op beelden is te zien hoe ze bijvoorbeeld de prikkeldraad proberen door te knippen. Polen waarschuwt ook dat de migranten instructies krijgen over hoe ze kinderen kunnen inzetten als propagandamateriaal. Zo zouden er berichten gevonden zijn waarin bijvoorbeeld gezegd wordt dat men “de kinderen moet knuffelen en er vermoeid moet uitzien”.

(Lees verder onder de tweet)

Eerste migranten toegekomen in Nederland

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid houdt er rekening mee dat de kans reëel is dat de migranten doorbreken en doorstromen naar Nederland. Nederland moet echter ook nog de geëvacueerde Afghanen onderbrengen, waardoor een nieuwe golf migranten het systeem volledig zou kunnen overbelasten. Men vreest dat er onvoldoende plaats zal zijn, wat voor problemen kan zorgen. Een concreet plan om migranten die via Wit-Rusland komen op te vangen ontbreekt nog. Dat blijkt uit navraag bij het departement volgens De Telegraaf.

Een woordvoerster bevestigt tevens ook aan de Telegraaf dat de eerste migranten Nederland al hebben bereikt via Wit-Rusland en dat het land niet “onwelwillend staat” tegenover de migranten. Volgens de woordvoerder gaat het over “slechts enkele tientallen mensen” van de duizenden die aan de grens staan te wachten.

“Hulp voor Polen is nodig, maar dat moet eerst vanuit de EU komen”

De woordvoerster van Justitie en Veiligheid verwijst daarnaast naar het Dublinverdrag. Dat verdrag zegt dat het land waar de migrant voor het eerst toekomt, verantwoordelijk is voor de migrant. Het verdrag kreeg echter al veel kritiek van landen zoals Griekenland en Italië die al vaak overspoeld werden. Nu zou Polen dus voor het grootste deel van de migranten verantwoordelijk gesteld worden, wat voor problemen zou kunnen zorgen.

De Nederlandse Tweede Kamer wil actie ondernemen. Regeringspartij VVD wil bijvoorbeeld sancties opleggen tegen luchtvaartmaatschappijen “die bijdragen aan mensensmokkel”. Daarnaast zouden er geen Europese vliegtuigen meer mogen geleaset worden aan Belavia, de staatsluchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland. “Ook moeten er sancties komen tegen andere maatschappijen die bijdragen aan deze mensensmokkel, met name Aeroflot en Turkish Airlines”, aldus VVD-kamerlid Brekelmans. Nederland lijkt voorlopig te rekenen op de Europese Unie. Den Haag vindt steun aan Litouwen, Polen en Letland belangrijk, maar dat moet vanuit Europa komen en niet vanuit de nationale staat volgens de regering. Nederland probeert wel vluchten tegen te gaan om migranten tegen te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Eerste migranten bereiken Nederland vanuit Wit-Rusland”

  1. De asieltsunami die momenteel Europa en België bedreigd vormt een groter gevaar voor onze samenleving dan de klimaatveranderingen. Dit is de voorbode van de genocide van het blanke Europa.

  2. ‘Hoge spanningen’ neje zelle, hoogspanning, dat zou efficiënt helpen. Snappen ze het niet of wat, vol is vol en daarmee is de kous af. Ze hadden ‘de muur’ nooit mogen afbreken.

  3. Dit is een invasie van gewelddadige mannen vanuit totalitaire, discriminerende ideologieën en religies die onze maatschappij belagen. Dit is de huidige variant van Wenen 1683, de Turkse islamitische belegering. Turkije, de islamistische doctrine en De tirannie van vandaag op zoek naar macht, Lebensraum en megalomane wereld overheersing.

  4. In Holland zijn ze ook hun eigen graf aan het graven. Bekijk maar eens “opsporing verzocht” op dinsdagavond.Daar kun je zien dat de kansenparels echt een verrijking zijn voor de Nederlandse cultuur.

Plaats een reactie

Delen