Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Een metrostation in Lyon. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Egbert Lachaert: “Ik geloof niet in een korte lockdown”

Anton Schelfaut

Voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is een korte lockdown zoals in Nederland geen optie. “Ik geloof niet in een korte lockdown”, benadrukt hij in De Ochtend op Radio 1.

Ondanks de stijgende coronacijfers roept Lachaert op tot kalmte. “We spelen wat paniekvoetbal, heb ik de indruk. We moeten kijken hoe de cijfers evalueren. Soms zijn er vertekende cijfers met die feestdag ertussen. Het Overlegcomité zal op vrijdag blijven, denk ik. We zullen een aantal extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen, vooral bij gelegenheden waarbij mensen binnen samenkomen.”

Lachaert wijst erop dat het Covid Safe Ticket (CST) niet garandeert dat er geen overdracht is van het virus. Daarom is het volgens hem geen goed idee om de mondmaskers overal te laten varen. “Vermoedelijk zullen we op meer plaatsen mondmaskers moeten dragen, zeker binnenshuis”, meent Lachaert, die naar eigen zeggen principieel tegen het CST is. “Maximale vrijheid is belangrijk. Het is een noodzakelijk kwaad dat we tijdelijk moeten tolereren.”

Verder stelt Lachaert zich vragen bij het nut van een lockdown zoals in Nederland. “Ik geloof niet in een korte lockdown”, aldus de Open Vld-voorzitter. “Bij een korte lockdown zit je drie weken later in dezelfde situatie als je weer heropent. Je moet kijken naar bijsturingen die redelijk blijven. We hebben gelukkig een hoge vaccinatiegraad, die hoger is dan in Nederland. Winkels sneller sluiten is geen oplossing. Samenkomsten binnenshuis, daarnaar moeten we kijken. Mondmaskers zullen daarbij een belangrijke rol spelen.”

Tot slot ziet Lachaert geen graten in buitenhuisactiviteiten zoals kerstmarkten. “Soms lijkt het wat vreemd om mensen samen te zien, maar buitenactiviteiten zijn minder risicovol. Laten we niet panikeren. De situatie is niet zoals vorige winter dankzij de vaccinatiecampagne.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Egbert Lachaert: “Ik geloof niet in een korte lockdown””

  1. Ik geloof niet in Lachaert. Principieel, deze man?
    Samenkomsten binnenshuis controleren? Het idee van de warmtecamera’s terug bovenhalen misschien?
    Gelukkig luister ik niet naar de Belgishe staatsradio’s.

  2. Waar halen AL die politici de wetenschap vandaan om meningen als evangelie te verkondigen. Zelfs onze beroeps wetenschappers gooien er met hun pet naar. Elke Vlaming kan, zelfs de meest idiote , komen vertellen wat goed voor ons is. Ik weiger mijn duit in het zakje te doen. IK GEEF TOE ER NIETS VAN TE WETEN ZOMIN ALS ONZE POLITIKASTERS;

  3. Kijk naar Zweden. Geen Lock downs, geen mondmaskerplicht, geen afstandregels., geen vaccinatiedwang … Enkel aanbevelingen. Ondertussen hebben ze daar bijna groepsimmuniteit. In plaats van dat voorbeeld te volgen maken ze de regels hier nog wat strenger en wordt de termijn voor het bereiken van groepsimmuniteit opgerekt. Het virus zal sowieso onder ons blijven en iedere herfst terug opduiken. Smijt de vaccins in de vuilbak of houd die enkel voor kwetsbaren, geef de burgers adviezen hoe je je immuniteit kunt boosten en stop met die onzinnige maatregelen. En vergeet zeker niet Vandenbroucke, Van Ranst, Vlieghe en nog wat andere misdadigers voor een tribunaal te slepen.

Plaats een reactie

Delen