Virologe Erika Vlieghe slaat alarm.

Virologe Erika Vlieghe slaat alarm.

Binnenland politiek

Erika Vlieghe: “Het gaat gewoon niet meer in de ziekenhuizen”

Damien Segers

Naar aanleiding van de toenemende druk in de ziekenhuizen vanwege de coronapandemie roepen experts op tot dringende maatregelen. Ook voorzitter van de expertengroep GEMS Erika Vlieghe (UZA) slaat nu alarm. Dat meldt VRT NWS.

De coronacijfers stijgen, en dat betekent dat de experts opnieuw in alle media pleiten voor strengere maatregelen. Sommige provinciegouverneurs en burgemeester hebben zelf al extra maatregelen genomen. Zo verbood Oost-Vlaanderen gelegenheidsfeesten en fuiven voor minstens vier weken. GEMS-voorzitter Erika Vlieghe schat de situatie zeer ernstig in. “Het is kwart na twaalf. Het is niet alleen alle hens aan dek, het gaat gewoon niet meer.“.

Momenteel is België op weg naar een piek van de vierde golf van het coronavirus. Het aantal besmettingen is momenteel het hoogst dat het ooit geweest is in ons land. Dat vertaalt zich in een stijging in ziekenhuisopnames, die evenwel minder sterk is dan de vorige golven. Het aantal ingenomen intensive care bedden neemt ook toe. De sterfgevallen gaan daarentegen niet zo snel omhoog.

Bouchez: “Virologen mogen geen angst aanwakkeren.”

Voorzitter van de Franstalige liberale partij MR George-Louis Bouchez roept op tot kalmte. Op Twitter verklaarde hij dat virologen een adviesfunctie hebben, en geen angst mogen aanwakkeren. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) liet weten dat hij voorlopig geen gehoor geeft aan de alarmbellen van de virologen. Zo zegt hij dat er momenteel geen plannen zijn voor een vervroegd overlegcomité omdat de maatregelen nog maar sinds begin deze week van kracht zijn. Daarom is het volgens hem te vroeg om het effect er van te zien. Wel riep de premier op tot eigen verantwoordelijkheid door het verminderen van contacten en de basisregels te volgen. De andere partijen daarentegen, pleiten wel voor maatregelen. Zo riep CD&V op om vaccinatie tegen het coronavirus te verplichten voor iedereen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

5 gedachten over “Erika Vlieghe: “Het gaat gewoon niet meer in de ziekenhuizen””

  1. We zitten nu bijna 2 jaar in deze Coronamiserie. Steeds dezelfde experten met steeds dezelfde maatregelen die ons geen stap verderbrengen. Het kan toch niet dat een maatschappij bestuurd wordt afhankelijk van het aantal patiënten op de IC’s. Zou het misschien nu geen tijd worden om andere experten aan te stellen met een andere benaderingswijze voor de bestrijding van het virus.
    Adviseurs moeten de regering , die de beslissingen neemt en politiek verantwoordelijk is, adviseren en niet te pas en te onpas in de media verschijnen ter glorie van zichzelf .

  2. Wordt het stilaan geen tijd om toe te geven dat de vaccins het probleem zijn en dat daar onmiddellijk mee gestopt moet worden? Wereldwijd zijn de gezondheidsproblemen in zwaar gevaccineerde landen het ergst. En Vlaanderen is koploper, na Gibraltar en Israël – waar ze OOK de covid-cases door de zoldering zien gaan.

    In Afrika – nauwelijks vaccinaties – is er ook nauwelijks corona ….

  3. Blablablaa, smijt die nep virulogen buiten. Ze doen niets anders dan angst en paniek zaaien. En toch, tegen de feestdagen weer alles beperkt zeker. Mij niet gelaten hoor, ik leef al bijna twee jaar gewoon gelijk anders en ik leef nog steeds. Géén smoelpamper en ontsmettingsrommel, gewóón léven! Mensen, kom buiten en negeer heel dit circus, sterven moet ooit iedereen hoor voordiegenen die in deze angstpsychose meegaan.

  4. Waarom blijft men de niet gevaccineerden culpabiliseren met dit bericht? Wat tracht ge daar mee te bereiken??? Dit terwijl de ziekenhuizen momenteel vol gevaccineerden liggen, wegens het onaangepast gedrag met hun covid safe ticket, aangemoedigd door de regering, als beloning. Ja, inderdaad cijfers gaat ge nu niet vinden, want Frank Vandenbroucke heeft nu iedereen opgedragen geen cijfers meer vrij te geven over het aaantal gevaccineerden en niet gevaccineerden opgenomen in de ziekenhuizen. Merkwaardig niet? Nu blijkt dat de vaccins niet werken zoals het hoort, wilt ge iedereen, die slecht werkende vaccins opdringen, ook aan zij die reeds corona gehad hebben, en beter beschermd zijn dan de gevaccineerden.

Plaats een reactie

Delen