Situatie in Polen. Foto Twitter.

Situatie in Polen. Foto Twitter.

Uncategorized

Europese Unie legt nieuwe sancties op na migratiestroom uit Wit-Rusland

Ruben Notteboom

De Europese Unie heeft besloten nieuwe sancties op te leggen in de hoop dat Wit-Rusland de migratiestroom zal stoppen. Wit-Rusland ontkent echter dat het regime verantwoordelijk is voor de migratiestroom. Duizenden migranten, vooral uit Midden-Oosterse landen, staan momenteel aan de grens met Polen in de hoop de EU binnen te raken.

Wit-Rusland wordt ervan beschuldigd migranten op te halen en over de grens te duwen. Zo zou het land naar verluidt de Europese Unie willen destabiliseren. Het Kremlin zou ook steun geven aan Minsk. Verschillende partijen en personen, zoals het Vlaams Belang en Theo Francken (N-VA), riepen al op een grensmuur op te werpen. Vlaams Belang wil daarnaast ook het leger sturen naar Polen om te assisteren.

Europese Unie kiest opnieuw voor sancties

De Europese Unie ziet het niet zitten om een muur te financieren en kiest volgens Reuters opnieuw voor sancties. De EU hoopt hiermee Wit-Rusland te dwingen te stoppen met de migratiestroom. De migratie-aanval van Wit-Rusland was het antwoord op eerdere sancties die werden opgelegd na de mogelijke verkiezingsfraude en harde reactie van de Wit-Russische politie tijdens de protesten.

De vraag rijst of die sancties ook effectief een indruk maken op Wit-Rusland. Rusland, bijvoorbeeld, kampt ook met een grote hoeveelheid sancties maar weigert te zwichten. Het Kremlin probeert de sancties te omzeilen door de Russische export te diversifiëren en vervangproducten te zoeken voor importproducten.  

Situatie loopt uit de hand

Ondertussen blijft de hoeveelheid migranten aan de Pools-Wit-Russische grens stevig toenemen. De druk wordt groot en steeds meer migranten weten tussen de mazen van het net te glippen. De eerste tientallen migranten zouden al zijn toegekomen in Nederland. Er worden ook technieken ingezet door de migranten om de Europese bevolking emotioneel te doen zwichten. Zo waarschuwt Polen dat migranten instructies krijgen kinderen te gebruiken als propagandamiddel.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zou met de Wit-Russische president, Loekasjenko, gesproken hebben over humanitaire hulp voor de migranten. Of Loekasjenko zal meewerken, is nog een groot vraagstuk. Daarnaast is humanitaire hulp onvoldoende. Er moet een oplossing komen voor de migranten, zodat ze veilig kunnen terugkeren of opvang kunnen krijgen. De Wit-Russische winter wordt namelijk alleen kouder en duizenden mensen dreigen te verhongeren of bevriezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Europese Unie legt nieuwe sancties op na migratiestroom uit Wit-Rusland”

  1. Elke sanctie die de EU elders oplegt, treft uitsluitend hun eigen, autochtone burgers en bedrijven. Maar dat interesseert hen geen ene moer. Hierbij even een voorbeeldresultaat zoals het vandaag de praktijk is: de verboden peren-export naar Rusland omdat Poetin de Krim bepotelde. Dat willen wij niet Poetin, dus je krijgt geen peren meer van ons. Het betreft hier peren waarvoor onze fruitboeren eerst 5 à 10 jaar gratis hadden gewerkt door kosten noch moeite te sparen om aan de voordien door diezelfde EU opgelegde export-eisen-kwaliteit te kunnen voldoen en dat alles fnuikt de EU doodleuk zélf, alsof ze niks anders te doen hebben. Maar het probleem is nog veel groter: nu moesten we een andere klant zoeken en dat lukte, na weer 5 jaar niks verdiend te hebben om aan de Chinese eisen te kunnen voldoen. Maar oke, de Chinees eet voortaan ook dikke Conference. Niet oke, want Poetin heeft ook niet stilgezeten en kweekt nu zelf al méér peren dan er ooit in Belgie stonden, ze kweken hun eigen bomen, ze hebben plek genoeg en breiden als gek uit. Mijn hoofd er af als binnen 5 jaar de Chinees geen Belgische peren meer nodig heeft, omdat Poetin ze zal leveren. 1 voorbeeldje is dit, maar zo zijn er 10-tallen in allerlei sectoren. De EU maakt zijn onderdanen en bedrijven zoveel mogelijk overheids-afhankelijk zodat er geen keuze overblijft. Dus eigen EU-burgers onderuit halen is geoorloofd omdat elders in de wereld burgers onderuit gehaald worden.

Plaats een reactie

Delen