President Macron met Alexendre Benalla

President Macron met Alexendre Benalla

Uncategorized

Ex-medewerker Macron krijgt gevangenisstraf voor mishandelen van demonstranten

Wijnand Meeus

Alexandre Benalla (30), een voormalige kabinetsmedewerker en lijfwacht van de Franse president Emmanuel Macron, is veroordeeld voor het mishandelen van demonstranten bij een protest in 2018. Hij kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan één jaar effectief met een elektronische enkelband, en een boete van 500 euro.

Benalla was op 1 mei 2018 aanwezig op het protest als waarnemer , maar in meerdere video’s is te zien hoe hij verschillende demonstranten erg hardhandig aanpakt. Om die reden werd Benalla in juli 2018 ontslagen. Na zijn ontslag gaf hij zijn fout ook toe.

“U beschikte over een bepaalde macht dankzij uw functies die nauw gelinkt zijn aan de Franse president”, zei de rechter bij de voorlezing van haar vonnis. “U heeft het vertrouwen dat u werd geschonken, verbroken. De rechtbank heeft deze straf bepaald op basis van de zwaarte van de verschillende feiten, de taken die u waren toevertrouwd en die van u striktheid en voorbeeldigheid vereisten en uw onaanvaardbaar gedrag tegenover de maatschappij.”

Benalla kreeg naast zijn celstraf het verbod opgelegd om de komende vijf jaar een publieke functie uit te oefenen en mag de komende tien jaar geen wapen dragen. President Macron werd na het voorval verweten dat hij de bewaker in eerste instantie niet hard genoeg zou hebben gestraft. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen