Uncategorized

Familie van dominee op Haiti aangevallen: VS roept inwoners op land te verlaten

Sonja Dahlmans

De familie van de bekende Haïtiaanse dominee Stanis Stifinson is slachtoffer geworden van een aanval toen zij in de auto zaten. In het Haïtiaanse stadje Croix-des-Bouquets openden bandieten het vuur op het gezin. Het jongste kind van de dominee kwam hierbij om het leven. De pastoor zelf en een oudere zoon raakten gewond. Volgens de Facebookpagina van het seminarie waar Stifinson werkzaam is, was de familie onderweg naar huis toen zij werden beschoten. De situatie in Haïti is intussen zo gevaarlijk geworden dat de Verenigde Staten haar inwoners oproept om uit het land te vertrekken.

Naast zijn werk als dominee is Stifinson ook actief als studentencoördinator van het Evangelisch Theologische Seminarie in Port-au-Prince. Op dezelfde dag als de aanval op de dominee vielen er nog tientallen andere slachtoffers bij verschillende incidenten in en rond de hoofdstad Port-au-Prince. Daarnaast werden er in oktober nog 16 Amerikaanse en 1 Canadese missionarissen ontvoerd op Haïti. De Amerikanen zouden bewijs hebben dat minstens een deel van de gijzelaars nog in leven zou zijn. Verder is er nog nauwelijks iets bekend over hun welzijn. Voor hun veilige terugkeer zouden de kidnappers 17 miljoen Amerikaanse dollar aan losgeld geëist hebben. Of dit bedrag betaald is, is nog onbekend.

Ondertussen roept Washington alle Amerikaanse burgers op Haiti te verlaten. De Amerikaanse overheid acht het niet meer mogelijk om hen te beschermen vanuit de Verenigde Staten. “Terwijl de veiligheidssituatie in Haïti al maandenlang niet stabiel is, is de situatie de laatste dagen ontzettend snel omgeslagen”, aldus het Witte Huis. Het bendegeweld flakkert opnieuw op en het brandstoftekort maakt de bevolking onrustig. Haïtiaanse banken hebben hun openingsuren beperkt, supermarkten en winkels klagen over grote tekorten. De Verenigde Naties heeft haar werknemers ook opgeroepen om essentiële zaken zoals voeding en water massaal in te slaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen