Uncategorized

‘Flash-mob’-overvallen teisteren Verenigde Staten

Redactie PAL

Een bepaalde vorm van diefstal, de zogenaamde ‘flash-mob’-overvallen, raast de afgelopen week als een storm over de Verenigde Staten. Dat brengt Fox News. Ook in Brussel vond vorige week een gelijkaardige overval plaats

‘Flash-mob’-overvallen of ‘smash-and-grab’-diefstallen zijn geen nieuw fenomeen. Het is een vorm van diefstal waarbij een grote groep daders, meestal tijdens de openingsuren en op klaarlichte dag, in grote getallen een winkel binnengaat en op korte tijd zoveel mogelijk spullen meeneemt. Door de chaos die uitbreekt valt er meestal niet veel actie te ondernemen door omstaanders en komen de daders vaak zonder veel problemen weg.

In de recente weken voor Thanksgiving en Black Friday lijkt er een enorme opmars van dergelijke diefstallen, vooral in Californië. Daar werd op vrijdag een doe-het-zelf-zaak overvallen, waarbij heel wat voorhamers en ander materiaal buit werden gemaakt. Dit gereedschap werd dan tijdens het weekend gebruikt voor andere smash-and-grab’s. Zo werd in Los Angeles een luxewinkel onder de voet gelopen door 5 mannen, waarbij ze voor 25.000 dollar aan dure handtassen stolen. In Monterey, een kuststad nabij San Francisco, bestormden 4 mensen de winkel Sunglass Hut. Daarbij werd in 2 minuten tijd voor 30.000 dollar aan zonnebrillen gestolen. Ook de Apple Store in San Francisco zelf moest er aan geloven. Daar werd door daders tussen de 14 en 18 jaar voor 20.000 dollar aan elektronica weggenomen.

In onze contreien komen dergelijke winkelplunderingen een stuk minder voor, al is het probleem niet volledig onbestaand. Zo werd vorige week zondag in Brussel, tijdens de coronabetoging, een Carrefour-supermarkt bestorm door 30 mannen met honkbalknuppels. Daarbij sloegen ze de hele winkel kort en klein, waarbij ook de kassa werd gestolen. Vermoedelijk wisten ze dat de politie het druk had met de betoging en zagen ze dit als het geschikte moment om hun slag te slaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “‘Flash-mob’-overvallen teisteren Verenigde Staten”

  1. Waar is de politie toch als je ze nodig hebt? Allicht te druk bezig met boetes uit te schrijven tegen (ja: tegen) de modale burger. Daar hoeft men immers geen angst voor te hebben.

Plaats een reactie

Delen