Theo Francken. Foto Shutterstock.

Theo Francken. Foto Shutterstock.

Binnenland politiek

Francken: “Loekasjenko gebruikt illegale migranten als oorlogswapen”

Ruben Notteboom

De buurlanden van Wit-Rusland trekken al een tijd aan de alarmbel. Grote groepen migranten overspoelen vaak de grenzen. Eerder vandaag berichtte PAL NWS nog dat de Poolse regering waarschuwt voor de komst van honderden migranten, die de Wit-Russische regering van Loekasjenko bewust op de EU afstuurt. Theo Francken (N-VA) reageert op de situatie. Het betreft migranten uit het Midden-Oosten die werden opgehaald door Wit-Rusland.

“Op (de) dag dat Merkel in de krant vrolijk verklaart dat ze het ‘geschafft’ heeft, loopt het weer compleet uit de hand aan de Schengengrens,” reageert Francken in een Facebookbericht. Hij deelde ook beelden van de situatie aan de grens. “Loekasjenko gebruikt illegale migrantengroepen al maanden als oorlogswapen.”

Francken hard: “Ongelofelijk dat ze geen muur willen bekostigen”

Volgens Francken is het geen toeval dat er migranten uit Wit-Rusland binnenstromen. Het zou geen ‘toevallige’ nieuwe migratieroute zijn, maar een bewust beleid van Loekasjenko. “Hij ronselt ze actief, haalt ze zelfs op in Irak per vliegtuig en stuurt ze onder anonieme politiebegeleiding naar de Europese buitengrens met als doel de illegale binnenkomst in de Europese Unie van melk en honing. Het overgrote deel (bestaat uit) jonge moslimmannen. Momenteel is er een immense karavaan onderweg. Dit zijn de eersten nog maar.”

Hij roept op tot actie. “Dit kan zo niet verder. De EU moet eindelijk optreden. Bouw er desnoods een muur op kosten van de EU. Maar neen, ze willen dat niet betalen. Sjonge, dat de Europese Commissie blijft weigeren om dat grenshek te laten bekostigen met EU middelen van Frontex (die hun geld niet opkrijgen) is gewoon schandalig.”

“Stop de linkse naïviteit”

Hij schuift de schuld in de schoenen van “linkse naïviteit” en kan maar niet begrijpen dat er geen maatregelen worden getroffen om de illegale migratiestroom tegen te gaan. “Stop met die linkse naïviteit,” roept Francken. “Dit is hybride oorlogsvoering perfect volgens het boekje. Wat een zwak Europees leiderschap. Ook België doet niets. Ik heb Mahdi al meermaals ondervraagd maar België doet niets.”

“Pushback all of them, please. (dring ze alsjeblieft allemaal terug),” zegt Francken. Hij wil Polen een hart onder de riem steken en steun betuigen. “Als er dan een linkse opengrenzenngo-zaak voor het EU Hof van Justitie van komt, moet België Polen actief steunen en tussenkomen, net zoals Polen bij mij deed over de befaamde Aleppozaak. Wonnen we over de hele lijn. Doorzetten, Poolse vrienden!”

https://redactie.palnws.be/2021/11/grote-colonne-van-migranten-onderweg-naar-poolse-grens/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Francken: “Loekasjenko gebruikt illegale migranten als oorlogswapen””

  1. Elk land aan de buitengrens van de Schengenzone moet kunnen rekenen op steun van de andere lidstaten. Zij hebben geen schuld aan hun geografische ligging. Polen en Hongarije hebben een andere (veiligheids)cultuur dan hun westerburen en dat botst soms, maar ze weten beter, na ervaringen in het verleden, hoe om te gaan met dictators zoals Loekasjenko.

Plaats een reactie

Delen