De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk gaat nieuwe kernreactoren bouwen

Niels Geerinck

Dat kondigde de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond aan. Het gaat om nieuwe kernreactoren van het type European Pressurised Reactor (ERP).

Het Franse staatshoofd wil het nucleaire programma nieuw leven inblazen. “We zullen voor het eerst in decennia de bouw van kernreactoren in ons land heropstarten”, zo sprak hij tijdens een toespraak op televisie.

Frankrijk speelt hiermee in op het rapport dat netwerkbeheerder RTE twee weken geleden publiceerde. Volgens RTE is de bouw van ERP-reactoren een aanbevolen investering om de energietransitie te waarborgen. “Deze investeringen zullen ons in staat stellen om onze verplichtingen na te komen wanneer COP26 in Glasgow ten einde loopt“, zo voegt Macron toe.

Begin vorige maand had de president al laten weten dat er een miljard euro zal worden vrijgemaakt, om als investering in kleine reactoren te dienen. “Als we redelijke tarieven willen betalen voor onze energie, moeten we energie blijven besparen en investeren in de productie van koolstofvrije energie op onze bodem”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Frankrijk gaat nieuwe kernreactoren bouwen”

  1. Ecolo is er aan voor de moeite, want Waalse politiekers lopen Macron als schoothondjes achterna en aangezien dat deze minderheid dicteerde wat er in Belziek gebeurt…
    Maar Ecolo heeft zijn slag thuis gehaald vergis u niet, door hun (al dan niet opzettelijke) geklungel hebben ze de deur opengezet om elektriciteit stukken duurder te maken en middenklasse armer dus stap dichter bij communisme is genomen! Geen PVDA nodig met ECOLO/GROEN…

  2. En die gaan wij uiteindelijk gedeeltelijk mee betalen, daar Frankrijk overvloedig stroom zal moeten leveren aan het “apenland” (dixit M. Eyskens) en de prijzen daardoor hier nog verder door het dak zullen gaan. 🙁

Plaats een reactie

Delen