Illustratieve foto ING. Foto Shutterstock.

Illustratieve foto ING. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Fraudeurs imiteren bank om telefonisch geld te stelen

Ruben Notteboom

Fraudeurs doen zich voor als bankmedewerkers om nietsvermoedende mensen te beroven. Nederland waarschuwt hiervoor. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werd er in de eerste helft van dit jaar al 16,5 miljoen euro buitgemaakt. In 2020 werd er 27 miljoen gestolen.

Slachtoffers worden gevraagd om geld over te storten naar een andere rekening om het zogezegd veilig te stellen, maar zo storten de slachtoffers het geld door naar criminelen. “Criminelen gebruiken daarbij psychologische tactieken, bellen je net op een moment dat je druk bent, waardoor hun verhaal plausibel lijkt”, zegt Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken volgens de NOS.

Nummer lijkt van bank te komen

De criminelen kunnen nummers “spoofen”, wat wil zeggen dat het lijkt alsof ze bellen met het nummer van de bank, terwijl dat totaal niet zo is. Verschillende telecombedrijven hebben deze methode dit jaar proberen tegen te gaan door honderden nummers te blokkeren, maar dat lijkt onvoldoende. Vaak is met een anoniem nummer bellen soms al genoeg.

De banken beloofden vorig jaar slachtoffers te compenseren, al dan niet onder druk van de regering. 96% van het gestolen geld van vorig jaar werd al vergoed. Dit jaar is dat nog maar 92%. Banken hebben ook een voorwaardenlijst opgesteld voor men gecompenseerd kan worden. Zo moeten de criminelen de naam van de bank expliciet gebruikt hebben. Men roept op tot waakzaamheid en kritisch denkvermogen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen