Grote Nationale Vergadering van Turkije (Wikimedia)

Grote Nationale Vergadering van Turkije (Wikimedia)

Uncategorized

Gelijkwaardige financiering van scholen voor minderheden in Turkije geweigerd

Sonja Dahlmans

Een Armeens parlementslid van een oppositiepartij in Turkije heeft een voorstel ingediend waarin hij vraagt om gelijkwaardige financiering voor scholen van religieuze minderheden. Daaronder vallen onder andere de Armeense, Griekse en Joodse scholen in Turkije, waarvan er nog slechts 22 bestaan over het hele land.

Op 2 november kwam parlementslid Garo Paylan met een voorstel naar het Turkse parlement. Hij vroeg aan de commissie die gaat over budgettering en planning om een verhoging van de overheidssteun aan scholen van religieuze minderheden. “Scholen voor minderheden behoren ook tot dit land. Armenen, Grieken en Joden proberen hun scholen open te houden. Er is echter niet voldoende geld voor de salarissen van leerkrachten en voor de behoeften van de leerlingen.”

Het Turkse Ministerie van Onderwijs geeft per jaar tussen de 10.000 en 12.000 Turkse lire uit aan elke individuele student binnen Turkse scholen. Paylan betoogde dat de 4.000 leerlingen aan scholen voor religieuze minderheden hetzelfde bedrag zouden moeten ontvangen voor hun onderwijs. “Ik weet zeker dat de minister van Onderwijs en de regerende AKP die altijd claimen dat gelijkheid en rechtvaardigheid in ons land bestaat voor iedereen, dit voorstel zullen steunen”, aldus Paylan.

Het voorstel werd afgewezen door de AKP en door de MHP die geassocieerd wordt met de Grijze Wolven. De İYİ Partij en de CHP onthielden zich van stemming.

Dit voorjaar kwam Garo Paylan in het nieuws omdat hij op Twitter werd bedreigd met een volgende genocide. Een ex-lid van de İYİ Partij, Ümit Özdağ, uitte deze bedreigingen richting Paylan. Özdağ vond dat Paylan “door een Talaat Pasha ervaring moest gaan“, waarmee hij refereerde aan de Armeense genocide van 1915. Paylan riep Turkije op de Armeense genocide te erkennen: “Ik zoek rechtvaardigheid in het Turkse parlement. De Armeense genocide gebeurde op deze grond en alleen hier kan rechtvaardigheid zegevieren. We moeten de pijn en het verdriet van de Armenen hier onder ogen zien, waar het hoort.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen