Munitie ter illustratie (Shutterstock)

Munitie ter illustratie (Shutterstock)

Uncategorized

Gewezen militair krijgt 50 uur werkstraf en 4.000 euro boete voor munitieverzameling

Belga Press Agency

Een 39-jarige gewezen militair uit Lokeren is woensdag door de Hasseltse correctionele rechtbank voor een verzameling munitiepatronen, rookpotten en thunderflashes veroordeeld tot 50 uur werkstraf en een boete van 4.000 euro. Hij had de spullen vanop het werk mee naar huis genomen. “Ik had een fascinatie voor wapens. Die spullen stonden decoratief thuis opgesteld. Ik had er geen kwade bedoelingen mee”, zei de man, die uitstel kreeg voor de volledige boete.

Als de werkstraf niet tijdig is uitgevoerd, wacht hem een celstraf van 9 maanden. Hij stelde tussen 10 september 2014 en 12 september 2019 zijn collectie samen. Het ging onder meer om 4 patronen 9 mm, 20 patronen blank, twee doosjes met 40 patronen scherp 5.56, 365 patronen 5.56 op band voor een machinegeweer, zes thunderflashes, zeven nieuwe ingepakte rookpotten en een filter voor een gasmasker.

Jürgen Conings

Tijdens de behandeling verwees de strafrechter indirect naar de affaire Jürgen Conings, die het land dit jaar in rep en roer zette nadat hij onder meer met antitankwapens en een P90 uit de kazerne van Leopoldsburg was verdwenen. “Het is niet omdat er een Jürgen Conings geweest is, dat alle militairen dezelfde zijn”, repliceerde de verdediging. De dertiger uit Lokeren zat dertien jaar bij defensie en deed de bewaking van de militaire vliegbasis Kleine-Brogel. In het kader van een onderzoek naar drugshandel, waarvoor hij door de rechtbank in Dendermonde 50 uur werkstraf had gekregen, werd bij de man een huiszoeking uitgevoerd, waarbij de munitie, rookpotten en thunderflashes gevonden werden.

Vervolgens werd hij bij het leger ontslagen. Hij heeft het naar eigen zeggen moeilijk om een job in de reguliere arbeidsmarkt te vinden. Zijn relatie liep op de klippen en hij is alleenstaand vader. “Ik begrijp dat hij er geen handeltje mee ging opstarten of bepaalde groeperingen van dergelijke spullen ging voorzien, maar zo’n verhalen komen steeds vaker voor. Principieel is een signaal nodig om te doen inzien dat zoiets niet kan”, aldus de aanklager. Zijn advocate Carine Flamend gaf op het proces te kennen dat ze zich kon vinden in een werkstraf, omdat de man probeert zijn leven weer op de rails te krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Gewezen militair krijgt 50 uur werkstraf en 4.000 euro boete voor munitieverzameling”

  1. Leuk. Er zijn er die postzegels of bidprentjes verzamelen. Verzamelen van wapentuig kan ook ‘in’ zijn, maar de trofeeën kleef je niet zomaar in verzamelalbums en op een schouw staat zo ‘n collectie met een kleurig doekje eronder ook niet mis.

Plaats een reactie

Delen