Uncategorized

Goedkeuring voor coronaprik vanaf 5 jaar

Redactie PAL

Vandaag heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) toestemming gegeven om ook de leeftijdscategorie 5- tot 11-jarigen te vaccineren. Het gaat daarbij enkel over het vaccin van Pfizer.

Al langer worden er in Vlaanderen kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd, maar nu zou men dus nog jongere kinderen een dosis kunnen geven. Daarover heeft het geneesmiddelencomité van het EMA vandaag een beslissing genomen. Concreet zegt ze dat de voordelen voor kinderen groter zijn dan de gezondheidsrisico’s, in het bijzonder voor kinderen die al een onderliggende aandoening hebben.

Daarmee neemt Europa een beslissing die al eerder in de Verenigde Staten werd genomen. Onder de Biden-administratie werd daar immers al beslist om het Pfizer-vaccin vanaf 5 jaar toe te dienen. De CDC, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, vindt namelijk dat “het vaccineren van kinderen ook de familieleden beschermt, en daarnaast de kinderen zelf van ernstige ziekte behoedt”. Toch kan men niet spreken van een groot risico bij kinderen, daar in Amerika slechts 0,03 procent van de 5- tot 11-jarigen in het ziekenhuis zijn beland met corona.

Hoge Gezondheidsraad

De beslissing van het EMA wil echter nog niet onmiddellijk zeggen dat 5- tot 11-jarigen vanaf morgen zullen worden ingeënt. Eerst zal de Europese Commissie zich nog achter het advies moeten scharen, waarna het aan de individuele lidstaten is om te beslissen of ze het vaccineren van jonge kinderen zullen toestaan. Voor ons land wil dit zeggen dat er groen licht van de Hoge Gezondheidsraad nodig is. Volgens Steven Van Gucht gaat het dan eerder om een “ethisch-maatschappelijk debat”, omdat zich de vraag gesteld kan worden of men kinderen wel massaal een spuit moet geven als ze zo weinig risico lopen door het virus. Wouter Beke (CD&V) twijfelt echter niet. Volgens hem moet Vlaanderen ook aan jonge kinderen de optie laten om zich te laten vaccineren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Goedkeuring voor coronaprik vanaf 5 jaar”

  1. Ik denk dat al diegenen die deze ‘spuit’ zo willen opdringen eens staalhard moeten geconfronteerd worden in hun naaste omgeving met de (sommige fatale) bijwerkingen hiervan. Misschien dat dat ze op andere gedachten kan brengen.

Plaats een reactie

Delen