Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Gooit de nieuwe omikronvariant roet in de vaccinatiestrategie?

Ruben Notteboom

Stéphane Bancel, de topman van het bedrijf Moderna, vreest dat het vaccin minder efficiënt zal zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Het zou maanden kunnen duren voordat de coronavaccins optimaal werken tegen de nieuwe variant.

Daarbij moet wel een kanttekening gemaakt worden. Verschillende experten beweren namelijk dat volledige immuniteit, zowel door het vaccin als door het natuurlijke immuunsysteem, zo goed als onmogelijk is.

Omikronvariant dodelijker en besmettelijker?

De omikronvariant is een nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika. De variant is al in beperkte mate aanwezig in Europa. De eerste gevallen werden in België ontdekt, maar ondertussen hebben andere landen ook al gevallen gemeld.

Er is nog geen bewijs dat de nieuwe variant leidt tot ernstigere ziekte of een verhoogde mortaliteitskans heeft. Het enige wat men momenteel gelooft, is dat de variant iets besmettelijker is en er een mutatie is die het vaccin minder efficiënt maakt. Journalistiek medewerker van PAL NWS en masterstudent geneeskunde Damien Segers publiceerde eerder nog een analyse over de nieuwe variant. Dat artikel kunt u lezen op PAL NWS.

“We moeten wachten op data”

Het is volgens Segers onduidelijk of de variant dominant zal worden en te voorbarig om conclusies te trekken. Zelfs over de verhoogde besmettelijkheid kan men vragen stellen. Voorlopig is er alleen nog maar “anekdotisch bewijs” en nog te weinig empirische data om hierover uitspraken te doen.

 Stéphane Bancel zegt ook dat men moet wachten op data. “Er is geen wereld waarin de effectiviteit van het vaccin even groot zal zijn bij de nieuwe variant als bij de eerste varianten. We weten nog niet welke impact de nieuwe variant zal hebben omdat we op data moeten wachten. Verschillende experts maken zich echter wel al zorgen,” klinkt het.

https://redactie.palnws.be/2021/11/nieuwe-coronavariant-omikron-reden-tot-bezorgdheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

11 gedachten over “Gooit de nieuwe omikronvariant roet in de vaccinatiestrategie?”

  1. Weg met strategie van VIVALDI door bevolking te verdelen door invoering medische apartheid om hun ZWAAR FALENDE BELEID te verdoezelen.

    EN ZOALS IK EERDER ZEI: WIE laatst lacht, best lacht! Brandstapels mogen beginnen klaar gezet worden.

  2. De symptomen van deze Afrikaanse versie zijn gelijkaardig aan de bijwerkingen van de vaccins, blijkbaar🤔. Tja, zo blijven die leugenaars nog steeds proberen om alles te verdoezelen. Naar het schijnt is er een nog gevaarlijker versie op komst waarvan de oorsprong op de maan zou liggen, nl de l. i. e. s. – variant, blijkbaar zeer gemeen en verraderlijk 🤔😜🤣.

  3. Geen paniek, volgens viroloog Van Damme waren we 12 dagen na de tweede vaccinatie volledig beschermd ! Nu blijkt dat dit niet waar is noemen ze dit “voortschrijdend inzicht”. Voor mij zijn het voortschrijdende leugenaars ! Van Damme is een notoire leugenaar die door Vivaldi wordt betaald ! Die leugenaar tegenspreken kan je je job kosten !

  4. Van ‘delta’ sprong men naar ‘omikron’ en erna zijn er nog ‘epsilon’, ‘dzeta’, tot en met ‘omega’. Keuze genoeg dus om nog jaren met terreur te vullen, langer dus dan de vivaldioten het zullen rekken.

  5. Elke keer als we denken we zijn er, komt er uit het niets, een nog gevaarlijkere en besmettelijker variant Brrr Moeder !!!. Dan moet je zien wat er nu al in de kranten staat, we hopen de curve te laten dalen tegen kerstmis. Wie tussen de regels leest weet dat men dan tijdelijk weer zal versoepelen, daarom dat de test bij gevaccineerden die in contact kwamen met een hoogrisico-persoon naar dag 1 is gebracht (Flatten the curve). Het zijn niet de virussen vanwaar het gevaar komt, maar van de morons die dit land besturen met hun van de pot gerukte maatregelen.

  6. Blijkt nu plots dat de nieuwe omicron variant al meer dan een week in Nederland ronddwaalde voor die in Zuid-Afrika ontdekt werd. Laten we de Omicron variant toch gewoon de “Dutch disease” noemen. Dat bekt veel beter.

  7. Merkwaardig, u maakt een claim over symptomen maar sluit af met ‘blijkbaar’?
    Blijkbaar bent u toch niet zo zeker ‘dus’. Virussen op de maan, ja hoor. Ze houden namelijk van extreme temperaturen zoals die van het menselijk lichaam.

Plaats een reactie

Delen