Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Greenpeace over klimaatakkoord: “Beslissingen worden doorgeschoven”

Simon Segers

Het slotakkoord van de klimaattop COP26 in Glasgow is zwak en biedt geen antwoord op de klimaatcrisis die ons nu al bedreigt. Grote beslissingen worden doorgeschoven naar volgend jaar. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace in een eerste reactie op het akkoord dat zaterdag in de Schotse stad werd bereikt. Ze vindt ook dat België “eens te meer een belabberde beurt maakte”.

Volgens Greenpeace hangt de doelstelling om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius aan een zijden draadje, onder meer omdat er in Glasgow nieuwe achterpoortjes werden gecreëerd voor grote vervuilers. “Anderzijds bevat het akkoord wel “een belangrijk signaal dat het tijdperk van steenkool en fossiele subsidies ten einde loopt en legt het de focus op een rechtvaardige transitie”, aldus Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International. “De tekst erkent de noodzaak om de uitstoot dit decennium drastisch te verminderen, maar uiteindelijk worden de grote beslissingen opnieuw doorgeschoven naar volgend jaar.”

Zuhal Demir

Morgan vindt voorts dat de beloftes voor solidariteit met de kwetsbare landen die nu al verlies en schade lijden door de klimaatcrisis, tekortschieten. Vanuit Greenpeace België komt er ook kritiek op de “belabberde beurt” die België maakte. “Vooral Vlaanderen zet de hakken in het zand”, zei Joeri Thijs, de woordvoerder van Greenpeace België. “De Vlaamse regering kwam met een haastig en ondermaats klimaatkladje en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir had zelfs het lef om tijdens de top een lagere klimaatdoelstelling voor ons land te eisen. Dit is ronduit beschamend.”

Greenpeace België roept de verschillende regeringen in het land op om samen te werken. “Vooruitgang op het internationale klimaattoneel wordt bepaald door de nationale ambities van landen. De Belgische klimaatinspanning moet zo snel mogelijk verdeeld worden en omgezet in krachtig en onderling coherent beleid op alle niveaus. In 2022 wordt immers van alle landen verwacht dat ze meer ambitie aan de dag leggen om de kloof met de 1,5 graden Celsius-doelstelling te dichten”, besloot Thijs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Greenpeace over klimaatakkoord: “Beslissingen worden doorgeschoven””

  1. Nog eens benadrukken dat de baas van Greenpeace in Luxemburg werkte EN iedere dag van A’dam naar Luxemburg vloog en terug. Tip voor de Vlaamse regering, maak onmiddellijk budgetten vrij door Greenpeace geen subsidies meer toe te stoppen.

  2. Waar haalt Greenpeace het lef om lidstaten van de EU de les te spellen?
    Hoeveel subsidies en van wie lebberen deze welweters?
    Vanuit zijn luie stoel zou Mr. Thijs best zwijgen over Zuhal Demir, die tenminste nog de nek durft uitsteken en van zich afbijten. Tijd dat men deze behoeders van de aardkloot en de deugdzaamheid eens duidelijk maakt: tot hier en niet verder!

  3. Ik wil de beslissing wel maken. Niemand nog met een auto allemaal gsm inleveren geen electriciteit meer en loop allemaal maar trug naar de waterput. Das dan 13 mil euro te storten op bankrekening BE0000.000.000

  4. Ik was vroeger, jong en idealistisch, lid van Greenpaece maar na een gewelddadige actie van hen op een volledig klimaat neutrale zeilboot (zonder motor) en enkel en alleen omdat een firma die handelde in nucleaire producten sponsorde, werd het schip compleet vernietigd. Ik zegde mijn lidmaatschap op met duidelijke verwijzing naar het incident en werd beloofd dat dit een éénmalige actie was. Ik bleef gelukkig weg en zie nu dat deze totaal onbetrouwbare NGO nog steeds misbruik maakt van de ideologie van jonge mensen en geweld nog steeds niet schuwt om hun grote gelijk te halen. Het best zou zijn moest onze subsidie tankwagen daar geen belastinggeld meer aan zou spenderen, maar sommige politici zien er nog geld en stemmen mee te rapen.

Plaats een reactie

Delen