(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Griekse metropoliet negatief over pauselijk bezoek aan Griekenland: “Ketter van het Vaticaan”

Sonja Dahlmans

Metropoliet Andreas, van het Noord-Griekse Konitsa, heeft zich negatief uitgelaten over het geplande pauselijke bezoek aan Griekenland in december dit jaar.

In een brief aan de Griekse heilige synode schrijft de metropoliet dat hij zich geen zorgen maakt over hoe de seculiere Griekse staat de paus zal ontvangen. Hij vreest echter voor de ontvangst die de paus van de Grieks-Orthodoxe Kerk zal krijgen. “Ik ben heel benieuwd wat de Griekse Kerk zal doen wanneer de ketter van het Vaticaan voeten zet op de heilige grond van ons Griekse thuisland. Grond die doordrenkt is van het bloed van de martelaren en helden”, aldus metropoliet Andreas.

“Zal de synode de paus een geliefde broeder in Christus noemen?”, vraagt Andreas zich af. Dit zou volgens hem een schandaal in de Griekse Kerk veroorzaken. Het pausdom zou in de loop der eeuwen volgens Andreas nooit het Griekse volk, noch de Orthodoxe Kerk, hebben geholpen. In tegendeel, schrijft de metropoliet, “het is zeer schadelijk voor de Orthodoxe Kerk geweest”. Hij verwijst onder andere aan de val van Constantinopel. “Ik protesteer daarom sterk tegen de komst van de ketter Francis Bergolio naar het Orthodoxe Griekenland.”

Paus Franciscus bezocht Griekenland nog in 2016 toen hij samen met patriarch Bartholomeus en aartsbisschop Hieronymus van Athene een vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos aandeed.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Griekse metropoliet negatief over pauselijk bezoek aan Griekenland: “Ketter van het Vaticaan””

Plaats een reactie

Delen