Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Uncategorized

Grote colonne van migranten onderweg naar Poolse grens

Niels Geerinck

De Poolse regering waarschuwt voor de komst van honderden migranten. Een grote colonne is vanuit Wit-Rusland onderweg richting de Poolse grens. Die grens vormt tevens de oostgrens van de Europese Unie.

Volgens de laatste informatie kwamen de migranten samen tijdens een bijeenkomst in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Van daaruit trokken ze maandagochtend samen als grote colonne richting de grensovergang met Polen nabij Bruzgi. De Poolse autoriteiten laten weten dat ze de situatie op de voet opvolgen. Zo hebben ze ook het aantal grenswachten, soldaten en politieagenten al stevig opgedreven. “De Poolse diensten zijn voorbereid op alle eventualiteiten”, zo laat de Poolse viceminister van Binnenlandse Zaken Maciej Wasik weten.

In totaal bevinden er zich nu zo’n 12.000 Poolse troepen aan de grens met Wit-Rusland. De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak laat weten dat zijn ministerie en dat van Binnenlandse Zaken ‘klaar zijn om de Poolse grens te verdedigen’.

“Nexta”

De beelden van de migrantengroep werden door het Wit-Russisch collectief van journalisten ‘Nexta’ online geplaatst. Nexta voert al geruime tijd oppositie tegen het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Zij volgen de groep op hun tocht. Ook de Wit-Russische autoriteiten bevestigen dat er “op dit moment een grote groep migranten met persoonlijke bezittingen zich langsheen de snelweg naar de grens met Polen verplaatst.”

“Vijandige actie”

De aanwezige journalisten merkten op dat de groep onder begeleiding van gewapende Wit-Russische grenswachten staat. Dat werd ook aan de Duitse krant Welt bevestigd door hun correspondent.

Polen ziet het begeleiden van de migranten als een vijandige actie en de regering komt er momenteel in spoedberaad bijeen. “Volgens de laatste informatie staat deze enorme groep migranten onder controle van gewapende Wit-Russische eenheden die beslissen waar ze naartoe gaan en waar ze niet naartoe gaan”, zo klinkt het.

Zondagmiddag waren er al verschillende conflicten langs de grens. Toen probeerden Wit-Russische grenswachten al vrouwen en kinderen over de grens te duwen.

Omstreden grensgebied

Het grensgebied tussen Wit-Rusland en Polen is erg omstreden. De migranten die zich daar momenteel bevinden, trachten voor het aanbreken van aankomende winter een onderkomen te zoeken. Volgens de Welt komen er elke dag 800 tot 1.000 nieuwe migranten toe in Wit-Rusland, via de nieuwe migratieroute. Veel migranten maken meldingen van het hardhandig optreden van de Wit-Russische grenswachten, die hen dwingen om richting de grens met Polen en de EU te trekken, om deze over te steken.

Migranten als politieke chantage

De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan de migranten, die uit het Midden-Oosten komen, richting Europa te sturen. Hij zou hen als politieke chantage inzetten nadat de president sancties kreeg opgelegd na het neerslaan van de oppositie. De president ontkent elke aantijging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Grote colonne van migranten onderweg naar Poolse grens”

  1. Bij ons heeft vivaldi het antwoord klaar: net zoals in 2015 zullen het voornamelijk dokters en ingenieurs zijn die op weg zijn naar ons land en de knelpunt beroepen onmiddellijk gaan invullen…oef we zijn gered! Ik zou zeggen: bouw maar heel wat extra sociale woningen bij, uiteraard volgen de milieunormen van 2029, en verhoog de budgetten maar van de ocmw’s. Hou bovendien stranden, recreatieparken, stations en winkelcentra vrij voor hun geliefde vorm van recreatie.

  2. Mooi.
    Polen is op alle eventualiteiten voorbereid. Wat is dan precies het probleem ?
    Waarom mag George Soros AZG betalen om Afrikaanse moslims naar Europa te brengen, en waarom mag Loekasjenko niet hetzelfde doen aan de Belarus-Polen grens ?

Plaats een reactie

Delen