JK Rowling, Harry Potter-auteur - Afbeelding: Shutterstock

JK Rowling, Harry Potter-auteur - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Harry Potter-auteur ontvangt doodsbedreigingen van woke-activisten: “Zoveel dat ik er het huis mee kon behangen”

Niels Geerinck

De auteur zegt dat een groep van “activistische acteurs” haar thuisadres op internet had gezet. Ze vormt al langer het mikpunt van intimidatie na vermeende “transfobe uitspraken” in juni vorig jaar.

J.K. Rowling klapte maandag uit de biecht op Twitter. “Afgelopen vrijdag werd het adres van mijn familie hier (op Twitter, nvdr) geplaatst door drie activistische acteurs. Die maakten foto’s van zichzelf voor ons huis en positioneerden zich zo om ervoor te zorgen dat ons adres zichtbaar was”, zo schreef ze. Volgens Rowling gaat het om pure laster en intimidatie. Daarnaast ontving ze ook “zoveel doodsbedreigingen dat ik het huis ermee kon behangen“, voegt ze toe. De gebruiksprofielen waarmee de foto’s van het huis online werden geplaatst zijn inmiddels verwijderd.

Geen alleenstaand geval

De schrijfster houdt wel voet bij stuk. Zo geeft ze aan dat de bedreigingen haar nooit ervan zullen weerhouden “zich uit te spreken” en haalde ze ook andere vrouwen aan die ook kampen met intimidatie vanuit de LGBTQ-beweging.

Rowling zegt contact te hebben gehad met tal van ‘lotgenoten’ en hun ervaringen te hebben opgeschreven. “Ze ondergaan intimidatiecampagnes die variëren van achtervolging op sociale media, het aanschrijven van hun werkgevers met eis tot ontslag, gegevens uit de privésfeer doxxen of dreiging met geweld, waaronder zelfs verkrachting”, zo klinkt het.

“Geen van deze vrouwen krijgt bescherming zoals ik. Zij en hun families verkeren in een staat van angst en nood omwille van geen andere reden dan dat ze weigeren kritiekloos te accepteren dat het sociaal-politieke concept van genderidentiteit dat van seks zou moeten vervangen”, zo voegt de auteur finaal toe.

Rowling en “transfobie”

J.K. Rowling vormt al langer het doelwit van gecoördineerde aanvallen via sociale media. Vooral vanuit transactivistische krijgt ze het zwaar te verduren. Alle intimidatie begon nadat de auteur in juni vorig jaar reageerde op een artikel.

In het artikel werd geschreven over “mensen die menstrueren” waarop Rowling laconiek reageerde: “Er bestaat al een woord voor mensen die menstrueren, dat zijn namelijk ‘vrouwen'”. De uitspraak zorgde voor heel wat consternatie en de auteur werd meteen aangevallen en weggezet als zijnde “transfoob“.

Rowling ondernam vervolgens nog enkele pogingen om de schade te beperken en haar antwoord van meer duiding te voorzien, maar ook die verklaringen werden overspoeld door activistische tegenberichten.

Niet meer welkom bij reünie

Eerder deze maand werd aangekondigd dat het gekende productiehuis HBO, momenteel werkt aan een speciale reünie-aflevering ter ere van het 20-jarig bestaan van Harry Potter. Alle betrokken acteurs en regisseurs zullen in de aflevering voorkomen. Rowling is echter niet welkom, omwille van haar eerdere uitspraken. De productie liet weten dat ze ook geen nieuwe interviews met haar zullen afnemen. Ze zal dus enkel op archiefbeelden te zien zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Harry Potter-auteur ontvangt doodsbedreigingen van woke-activisten: “Zoveel dat ik er het huis mee kon behangen””

  1. Taaie tante. Haar weerstand tegen de waanzin lokt nog meer waanzin uit en nu ook dreiging met geweld. Het fenomeen, overgewaaid uit de USA en aangescherpt door Corona, zal niet vanzelf overwaaien. Er zal lik op stuk moeten worden gegeven uit politieke hoek. Waar zitten de moedigen?

  2. Ik geef mevrouw Rowling volledig gelijk. Compleet geschift dergelijk denken overigens: “Als iemand iets zegt wat ons niet aanstaat dan bedreigen we de persoon en sluiten hem/haar uit.” Zéér volwassen gedrag! Inderdaad: Voor mensen die menstrueren bestaat inderdaad al een naam zoals mevrouw Rowling zegt. MensDOM – DierenRIJK. De mensheid wordt alsmaar gekker. En ja ik weet het dat ik nu zelf op zere teentjes heb getrapt, en neen: GEEN sorry daarvoor.

  3. Weinig respect voor transfoben maar j.k Rowling heeft gelijk een vrouw is een vrouw en geen menstruerend wezen! Tot nu toe als de wetenschap anders kan bewijzen geloof ik het maar tot nu toe blijft een vrouw een vrouw en een transgender kandidaat vrouw(ik gun hen ze het vrouwschap maar)… sorry op een dag laten we de hoop niet verliezen!

Plaats een reactie

Delen