Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Justitie

Hollande over aanslagen Parijs: “Frans beleid tegen IS was gepast”

Simon Segers

Op het proces rond de aanslagen in Parijs heeft oud-president François Hollande woensdag het woord gekregen. Hij was aanwezig in het Stade de France op het moment dat de eerste ontploffing plaatsvond. “De beslissingen die Frankrijk nam waren gepast”, aldus Hollande. 

Salah Abdeslam, de enige overlevende dader van de aanslagen in Parijs, zei tijdens het proces eerder dat de aanslagen een antwoord waren op Franse bombardementen op IS. Op audiofragmenten die werden opgenomen in concertzaal Bataclan werd ook duidelijk dat de jihadisten Hollande persoonlijk met de vinger wezen. Ook enkele familieleden van slachtoffers veroordeelden eerder al het buitenlands beleid van de toenmalige president. 

Democratie en barbarij

Hollande rechtvaardigde tijdens zijn verhoor het optreden van Frankrijk tegenover Islamitische Staat. “De beslissingen die zijn genomen waren gepast”, meende hij. “De groep heeft ons niet getroffen om de beslissingen die we in het buitenland namen, maar omwille van onze manier van leven. De democratie zal altijd sterker zijn dan de barbarij en zal uiteindelijk altijd zegevieren.”  Hollande getuigde ook over hoe hij die bewuste 13 november persoonlijk ervaren heeft. “We wisten dat er een dreiging was, maar toen ik een tweede explosie hoorde, was er geen twijfel meer”, klonk het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Hollande over aanslagen Parijs: “Frans beleid tegen IS was gepast””

Plaats een reactie

Delen