Indiase autoriteiten verbieden christelijke bijeenkomsten

Aanhangers van de hindoenationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP). Shutterstock

Uncategorized

Indiase autoriteiten verbieden christelijke bijeenkomsten

Sonja Dahlmans

Voor de derde week op rij waren tientallen thuiskerken in India gesloten. De autoriteiten hebben een compleet verbod opgelegd voor christelijke, religieuze bijeenkomsten. Dat zou op verzoek van radicale hindoenationalistische groepen gebeurd zijn.

In een rondschrijven van de onderofficier aan alle politiekantoren in het district Jhabua staat te lezen dat alle christelijke religieuze samenkomsten verboden zijn zonder uitdrukkelijke toestemming van de politierechter. De circulaire kwam er op verzoek van de Vishwa Hindu Parishad (Wereldraad voor Hindoes) en andere radicale nationalistische groepen.

Christenen in de regio vrezen dat de vrijheid van religie, welke zij volgens de Indiase grondwet mogen verwachten, steeds verder onder druk zal komen te staan. De circulaire werd al snel gedeeld op sociale media. Daarop besloten veel christenen om de aanbidding niet te laten doorgaan. “Ik heb het rondschrijven gelezen en daarop besloten deze week geen dienst te leiden”, zegt een voorganger die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven. “De laatste vijf maanden zijn bijzonder moeilijk geweest. Mijn gemeente is van veertig leden geslonken tot 15, maar zelfs die laatste paar gelovigen zijn nu bang.”

Meer dan 300 christelijke voorgangers hebben na het rondgaan van de circulaire een gesprek gehad met de autoriteiten van het district Jhabua. Ze eisen een officieel schrijven waarin het verbod ongedaan wordt gemaakt. Verder eisen zij respect voor alle groepen in de samenleving, inclusief de christelijke minderheid.

16 pastors valselijk beschuldigd

Zestien christelijke voorgangers zijn naar de autoriteiten gestapt om een collega bij te staan. Pastor Chandrakanth en zijn gemeenschap werden tijdens de dienst in de staat Karnataka door een woedende menigte aangevallen. Het zou gaan om een groep radicale nationalistische hindoes. De meute drong het gebouw binnen, maar de gemeenschap wierp zich tussen de pastor en zijn belagers. “De gemeenschap beschermde mij als een menselijk schild. Hadden zij dat niet gedaan, was ik zeker vermoord. Zij willen het christendom uitwissen in de regio en denken dat het onder de huidige regering van de Bharatiya Janata-partij gemakkelijk zal zijn.”

Eén uur na het incident arriveerde de politie om de situatie te laten afkoelen. Echter, pastor Chandrakanth werd gearresteerd wegens “het verstoren van de openbare orde”. Op 13 november jongstleden moest hij voorkomen bij de magistraat. Zestien collega’s van Chandrakanth trokken die dag richting het kantoor van de magistraat om de vrede te bewaren. Ook zij werden bij aankomst gearresteerd op beschuldiging van het verstoren van de openbare orde.

Bharatiya Janata-partij

De Bharatiya Janata-partij (BJP) is een hindoenationalistische partij. Regerend president Narendra Modi is de leider van de partij. Onder zijn leiding verandert India in een autoritaire, hindoenationalistische staat, zo schrijft The Guardian. De idee van Hindutva, hindoesuprematie, zou door de BJP en de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een andere radicale nationalistische hindoepartij, worden nagestreefd. Het hindoeïsme zelf kent geen centraal bestuur zoals bijvoorbeeld de paus binnen de rooms-katholieke kerk. De RSS heeft zichzelf thans uitgeroepen tot deskundige op het gebied van de theologie en als architect van een hindoeïstische natiestaat.

In het bijna honderdjarige bestaan van de partij is de RSS beschuldigd van het beramen van moordaanslagen, het aanwakkeren van rellen tegen minderheidsgroepen en van terroristische daden. Gandhi werd in 1948 door een aanhanger van de RSS doodgeschoten. Zelf doet de RSS niet mee aan electorale verkiezingen, maar onder andere de BJP is een aan de RSS gelieerde partij die wel politiek actief is.

India staat inmiddels op de negende plaats in de ranglijst christenvervolging van Open Doors. De situatie voor religieuze minderheden is inmiddels zeer precair. De Commissie voor Religieuze Vrijheid van de Verenigde Staten (USCIRF) adviseerde in april om India voor het tweede jaar op rij op de zwarte lijst met ‘Landen van Bijzondere Zorg’ te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Indiase autoriteiten verbieden christelijke bijeenkomsten”

  1. En het ooit Christelijke Westen zwijgt. Mocht het om moslims gaan zou het ganse mediacircus op zijn kop staan. Waar blijft De Ceulaar om dit aan teklagen? Maar ja het zijn maar Christenen du voor de links media van geen belang.

  2. Als het van de communistiche Guardian komt zal het zeker waar zijn. Ken de situatie ginder niet maar weet dat het hindoeisme geen bekerings religie is zoals het christendom en de islam, ( bewust geen hoofdletters). Nergens in de geschriften wordt opgeroepen tot geweld om het geloof te verspreiden, hoe onderontwikkelde mensen hun geloof interpreteren valt niets aan te doen. Ik weet één ding, de bijbel en de koran zijn oppervlakkige geschriften, de diepgang in de Bhagavad Gita en de Upanishaden, waarin je God niet buiten maar diep in jezelf moet zoeken heeft mij de ogen geopend, wat een bevrijding, voor mij geen blindelings geloven en geen dogma’s meer.

  3. Geen enkel geloof moet verspreid worden, mensen zullen zelf hun weg naar God diep in zichzelf moeten zoeken, mensen die alles zomaar geloven omdat het hun zo geleerd is, en bang gemaakt worden. Ik walg ondertussen van alle gevestigde religies die vinden dat alleen hun God de echte is. Met leiders die zelf niets uit ervaring weten maar de mensen klein en bang proberen te houden met hun zogenaamde wijsheid. God is al wat is, binnen en buiten u. Of “Al wat is is Dat “, “Upanishaden”.

Plaats een reactie

Delen