Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Cultuuroorlog

John Cleese annuleert lezing in Cambridge omwille van “woke regels” van universiteit

Simon Segers

De Britse acteur en komiek John Cleese (82) heeft een lezing geannuleerd die hij vrijdag zou gegeven hebben aan de universiteit van Cambridge. Aanleiding was televisiemaker Andrew Graham-Dixon, die op de zwarte lijst kwam te staan van de universiteit nadat hij Adolf Hitler had geïmiteerd.

“Ik keek er naar uit om te spreken voor studenten bij de Cambridge Union (de debatvereniging van de universiteit, red.) op vrijdag”, schreef Cleese op Twitter. “Het is mij echter ter ore gekomen dat iemand op de zwarte lijst is geplaatst wegens een Hitlerimitatie. Spijtig genoeg deed ik hetzelfde bij Monty Python, dus ik plaats mezelf ook op de zwarte lijst, voor iemand anders dit doet.”

De komiek verontschuldigde zich later aan hen die graag met hem gesproken hadden, maar hij stelde voor dat zij een plaats zoeken waar “woke regels niet van toepassing zijn”.

Cancel culture

John Cleese sprak zich in het verleden al meermaals uit tegen de ‘cancel culture’. Zo noemde hij de BBC “laf en ruggengraatloos” toen zij een aflevering van Fawlty Towers verwijderden van hun streamingdienst. Hij kondigde in augustus ook aan een programma te zullen presenteren over deze cancel culture.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

17 gedachten over “John Cleese annuleert lezing in Cambridge omwille van “woke regels” van universiteit”

  1. Mooi.
    John Cleese heeft het begrepen.
    Maar hij vermijdt angstvallig te zeggen van waar die cancel cultuur komt.
    (Tip: hij komt niet van Rusland, China of Iran, ook niet van Noord-Korea of Hongarije)

  2. Meer mensen, die een publiek figuur zijn of waren, zouden zoiets moeten doen. Straks eisen de woke’s nog dat we de piramiden afbreken, in het kader van de cancel culture, omdat ze met slaven gebouwd zijn en waarschijnlijk ook nog zwarte slaven. En helaas zullen er zijn die in dat verhaal zouden meestappen om toch maar politiek correct te zijn.

  3. Als men de humor van parodie bij een imitatie van AH niet meer herkent is het ver gekomen met de kritische voortrekkersrol van de universiteiten. Voor zo’n professorenkorps kan men slechts walging opbrengen.
    Vroeger was ik niet zo tuk op de stunts van Monty Python, want vond ze wat onnozel, maar nu koester ik die filmpjes. In de repressieve sfeer die nu heerst leert men John Cleese, Michael Palin en anderen naar waarde schatten.

  4. Dat is ook zo en geldt voor iedereen. Hoe ouder je wordt, des te meer inzichtelijke ervaringslagen je opbouwt.
    Gooi dus niet te vroeg spullen uit kinder- en puberjaren in de vuilniszak.

Plaats een reactie

Delen