Archiefbeeld klimaatmarsen (Belga)

Uncategorized

Jongeren trekken straat op voor klimaat in Glasgow, politie: “Zullen snel en krachtig optreden”

Wannes Neukermans

“Onze wereldleiders doen enkel aan loze beloftes op de klimaattop in Glasgow.” Dat vinden de klimaatjongeren, die daarom vrijdag de straten van Glasgow op trekken om de regeringen tot actie op te roepen. De COP26-klimaattop in de Schotse stad is bijna een week ver. De politie waarschuwt de jongeren en zegt “snel en krachtig” op te zullen treden bij geweld of vandalisme.

“We hebben tot nu toe veel woorden gehoord van de wereldleiders”, zei de Oegandese activiste Vanessa Nakate. “Deze protesten zetten de machthebbers onder druk en we weten dat deze beweging moet groeien om de veiligheid van de huidige en toekomstige generaties te waarborgen.” Zij werd actief als klimaatactiviste nadat ze bezorgd werd over de enorm hoge temperaturen in haar land.

Bla Bla Bla

Sinds 2019 komen jongeren miljoenen jongeren wereldwijd geregeld op straat om van hun leiders te eisen dat ze sneller en harder zouden optreden tegen de opwarming van de aarde. Ze werden vooral geïnspireerd door de jonge Zweedse activiste Greta Thunberg. Sinds de coronapandemie wat op haar einde is gekomen komen ze opnieuw elke vrijdag op straat, waarbij ze Thunbergs kreet van de afgelopen maanden scanderen: “Bla Bla Bla!”

In aanloop naar de protesten tweette Thunberg donderdag: “Dit is niet langer een klimaatconferentie. Het is een greenwashing-festival van rijke landen.” Met greenwashing bedoelt men een marketingtruc om een ‘misleidend beeld van ecologische verantwoordelijkheid geven’.

De politie in Schotland heeft echter al gewaarschuwd “snel en krachtig” op te zullen treden tegen gewelddadige acties of schade aan eigendommen. De agenten hebben wel samengewerkt met de belangrijkste actiegroepen om ervoor te zorgen dat de protesten veilig kunnen plaatsvinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Jongeren trekken straat op voor klimaat in Glasgow, politie: “Zullen snel en krachtig optreden””

  1. deze ecofashisten hebben natuurlijk ook het recht om te betogen en hun mening kenbaar te maken . En dat Glasgow een symbool va bla bla en gebakken lucht is , treed ik volmondig bij . Maar dan moeten ze wel andermans ideeën en eigendommen respecteren , net zoals iedereen . En daar wringt het schoentje .En een beetje consequent zijn met hun eigen denkbeelden : hoeveel betogers zijn er per zeilboot of fiets gekomen ?

Plaats een reactie

Delen