Onder andere chirurgie is een essentieel deel van de kankerzorg dat uitgesteld wordt (Shutterstock)

Onder andere chirurgie is een essentieel deel van de kankerzorg dat uitgesteld wordt (Shutterstock)

Uncategorized

Kankerzorg opnieuw uitgesteld door coronacrisis

Damien Segers

Ziekenhuizen zijn genoodzaakt opnieuw bepaalde ingrepen en behandelingen uit te stellen wegens de coronacrisis. Zo is men genoodzaakt onder andere kankerzorg opnieuw uit te stellen. Dat meldt VRT NWS.

Wegens het toenemend aantal ziekenhuisopnames en ingenomen intensivecarebedden wordt een deel van de zorg opnieuw uitgesteld. Naast niet-dringende operaties zoals knievervangingen stelt men ook levensreddende kankeroperaties uit. De reden daarvoor is dat er te weinig intensivecarebedden zijn om de patiënt na een ingreep te monitoren.

Marc Michils, algemeen directeur van ‘Kom op tegen Kanker’, bevestigt dat er veel berichten van uitgestelde kankerzorg komen. Bovendien maakt hij zich ook zorgen over de zorgverleners zelf. “Wij hebben de zorgverleners nodig in deze vierde golf, maar ook na deze golf om al die uitgestelde behandelingen in te halen. De situatie is echt heel ernstig. Wij hebben de indruk dat de situatie ernstiger is dan de vorige golven, door het cumulatief effect van de vorige golven.”

Verder hekelde hij het punt dat kankerpatiënten vaak een lagere immuniteit hebben. Dit komt omdat veel standaardbehandelingen voor kanker, waaronder chemotherapie, een sterk immuunonderdrukkend effect hebben. Om die reden kunnen ook sommige kankerpatiënten zich niet laten vaccineren, wegens een te lage immuunrespons. Net daarom moeten patiënten met kanker extra voorzichtig zijn om geen ziektes op te doen. Niet alleen het coronavirus is namelijk dodelijk voor een immuungecompromitteerd persoon. Een banale verkoudheid of een griep kan net zo goed fataal aflopen indien het immuunsysteem niet goed meer werkt.

Kankerzorg uitstellen leidt tot meer sterfgevallen

Volgens een studie die vorig jaar gepubliceerd is in het toonaangevende British Medical Journal, leidt uitstellen van kankerzorg ook effectief tot meer sterfte. Vooral het uitstellen van chirurgie leek een duidelijk effect op overleving te hebben. Voor elke 1000 vrouwen met borstkanker, bijvoorbeeld, leidt een uitstel van een operatie met 12 weken tot 31 meer sterfgevallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

9 gedachten over “Kankerzorg opnieuw uitgesteld door coronacrisis”

  1. Als jouw huisarts je geen medicatie mag geven ( voor om het even wat), beland je uiteindelijk in het ziekenhuis (met een aandoening die x maal erger is dan je toestand was bij je origineel bezoek aan de huisarts)

  2. Het wordt steeds verzwegen. Behandel de coronapatiënten met Ivermectine of Hydroxychloroquine en de Covid-Ic afdelingen staan leeg en de vaccinatiepandemie zakt in mekaar als een pudding. Kijk maar naar India. Maar ja dan stopt de subsidiëring van een heel aantal instanties, de virologen, de Orde der Geneesheren en wie weet wie nog allemaal en krijgt de pers ook geen giften meer van de farma maffia. Zoals steeds: follow the money.

Plaats een reactie

Delen