Louis Tobback (Photonews)

Louis Tobback (Photonews)

Uncategorized

Louis Tobback vergelijkt Mark Elchardus met collaborateur Hendrik De Man

Pieter Van Berkel

Voormalig sp.a-voorzitter Louis Tobback heeft zich in een recensie in het linkse tijdschrift Samenleving & Politiek erg kritisch uitgelaten over Reset, het nieuwste boek van Mark Elchardus. Tobback noemt passages in het boek “gortig” en “schokkend” en maakt de vergelijking met Hendrik De Man, de socialistische politicus die autoritaire tendensen vertoonde en collaboreerde met het naziregime.

Socioloog Mark Elchardus (VUB) heeft een sociaaldemocratische stempel, maar viel de laatste jaren op door herhaaldelijk forse standpunten inzake migratie te formuleren. In zijn nieuwe boek ‘Reset’, uitgegeven bij Ertsberg, stelt hij vast dat het gemeenschapsdenken verloren is gegaan – ook bij sociaal- en christendemocratische partijen – en dat dit vandaag alleen door nationalistische partijen hoog in het vaandel wordt gedragen.

Volgens Elchardus moet de volkssoevereiniteit en het gemeenschapsdenken hersteld worden en moeten politieke partijen meer naar het volk luisteren. Dat kan volgens hem het best binnen de Vlaamse natie. Ook vindt hij dat er meer rekening gehouden moet worden met de kosten en baten van migratie in het uitzetten van een migratiebeleid.

“Gortig”

Tobback is erg vernietigend voor de conclusies van Elchardus, die hij nationalistisch noemt. “Ik denk dat een leefbare, socialistische, aanvaardbare samenleving slechts mogelijk is in grotere gehelen dan vandaag (internationalisme) – Mark Elchardus ziet slechts heil in de kleinere, homogene gehelen (nationalisme)”, schrijft Tobback.

“Het wordt helemaal gortig wanneer een heel hoofdstuk wordt besteed aan het neersabelen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, en het wordt helemaal absurd wanneer wordt gepleit voor het afwijzen (hervormen, vernietigen …) van rechterlijke uitspraken door parlementaire meerderheden”, klinkt het verder.

“Ik zal mezelf niet langer kastijden met het citeren van steeds schokkender passages of het opsommen van denigrerende uitspraken over ‘in de waan verkerende verlichters’, EU-elites, politieke elites, kortom allen die zouden durven twijfelen aan de enige nationale heilstaat als uitgangspunt van dit pamflet”, aldus Tobback.

Hendrik De Man

Tot slot maakt het socialistisch boegbeeld de vergelijking met Hendrik De Man, de socialistische politicus die met het naziregime collaboreerde. “Neen, ik kan het niet eens zijn met het verwerpen van het ‘Duizendjarige Rijk van de Mensenrechten’, zoals hij [Elchardus] dat denigrerend formuleert”, klinkt het. “Ik denk zelfs dat wie zich links en progressief, of rechts en democratisch, noemt dat Rijk als eeuwigdurend zou moeten beschouwen, Maar vermits hijzelf zich met het ‘Duizendjarige Rijk’ een allusie op de jaren 1930 veroorlooft, ga ik dat onrechtstreeks ook doen.”

“De Man zocht, in zijn frustratie over partij, beweging, vakbond en de mislukking van zijn ministerschap en vooral het planisme, een vluchtheuvel in wat hij noemde: ‘le socialisme national’. Ik durf het niet vertalen. Voor je het weet voegt een slechte mens er een koppelteken aan toe”, schrijft Tobback. “Ik vrees dat ik met Reset een light-versie heb gelezen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

42 gedachten over “Louis Tobback vergelijkt Mark Elchardus met collaborateur Hendrik De Man”

  1. Sommige mensen worden milder met het ouder worden. Anderen daarentegen worden nog grover in hun taalgebruik.
    Dat Tobback bij de laatste soort hoort werd hierbij nog eens bevestigd.

  2. Tja, smaken verschillen hé. Wat voor de ene wansmakelijk is kan voor een andere juist boeiend zijn. Als ik iets wansmakelijk vind, kijk of lees ik het niet uit. Wat houd je tegen. Maar nee, liever uw eigen gedachtegoed gaan opdringen. Ik vindt dien tobback en zijn flutpartijtje ook wansmakelijk.

  3. Tobback heeft zich blijkbaar voorgenomen het Vlaams Belang wat sneller te doen groeien. Dezelfde krachtoer die hij heeft uitgehaald door destijds het Vlaams Blok groot te maken door iedereen die ook maar de minste schijn gaf achter het VB te staan uit te maken voor crimineel. Tom van Grieken van het Belang kan niet anders dan juichen met zulke reclame.

  4. ” Asielzoekers die hier als meeuwen op een stort komen zitten omdat dat makkelijker is dan thuis te vissen of de grond te verbouwen dienen systematisch te worden uitgewezen ” Humo 5/12/91, Louis Tobback …of niet ?

  5. Tobback is verleden tijd ,deze man wil maar niet toegeven dat migratie schade en het land achteruit zet voor niet te zeggen naar de ondergang .Als hij het niet inziet dat hij maar naar zijn partij kijkt ,ze gaat meer en meer achteruit .Ze hebben de verkeerde naam gekozen ,achteruit zou meer passender zijn

  6. Zullen we dan nog maar eens drukken op het het feit dat de Nazi partij in België de Nationaal SOCIALISTISCHE Arbeiders Partij België aka NSDAB was. Met een zekere Degrelle die het Waalse legioen vervoegde en volgens zijn eigen zeggen de ideale schoonzoon was van den Dolf. Voor alle duidelijkheid, de SOCIALISTISCHE dus. Even op lijsten wat de Nazi partij in Duitsland deed: oppositie partijen monddood maken Check, Pers naar de hand zetten Check. Kritische stemmen monddood maken Check. Sorry hoor Louis, even naar je eigen beleid kijken

  7. Wat is de mening van Tobback nog waard. Onder zijn heerschappij zijn de sossen een minipartij geworden en misschien heeft Elchardus wel door dat de burgers verandering willen en geen oubollige sosserij.

  8. Om Louis te citeren… “Asielzoekers die hier als meeuwen op een stort komen zitten omdat het makkelijker is dan thuis te vissen of grond te verbouwen, dienen systematisch te worden uitgewezen”.
    Naar zijn normen pas gortig…

  9. Deze stuntman ging ettelijke decennia geleden zoals beloofd voor de TGV liggen om hem tegen te houden, met ware doodsverachting in de stoutmoedige, vastberaden blik. Maar de verstrooide machinist schakelde plots onintentioneel in “achteruit”.
    Daarom werd de stunt het zoveelste socialistisch fiasco en leeft de “Red Tobacco Stuntman” nog, zonder kleerscheuren met zijn oorspronkelijk vol potentieel tot raaskallen nog immer volkomen ongeschonden intact.

  10. Vergeleken worden met Hendrik De Man , een socialist die nog geloofde in de emancipatie van het eigen volk , is een groot compliment voor Elchardus . En dat de weerstanders van 1946 , die een jaar voordien nog in hun broek scheten van de schrik als een duitse patouille langskwam , of die al naar Engeland gevlucht waren tegen dat de Duitse tanks over de Rijnbruggen reden , en dus hun volk in de steek lieten , daarna een repressie opgezet hebben ” zonder maat en einde ” , om hun eigen lafheid te verbergen , zullen we maar als een ” detail van de geschiedenis ” beschouwen . Gelukkig heet Hendrik een kleinzoon met talent en karakter .

  11. Die man heeft samen met zijn partij dit land tot aan de afgrond gebracht. Fraude en corruptie heeft altijd welig getierd in deze partij.

    De man kent geen schaamte en heeft totaal geen meerwaarde in wat hij denkt . Het enige wat hij nog kan doen is kiezen in welk rusthuis hij il of moet opgenomen worden. Einde verhaal.

  12. “Ad hominem” is inderdaad soms ook “ad rem”.
    En dat Louis Tobback intellectueel en moreel niet aan de enkels van Hendrik de Man raakt,
    mag gerust nog eens herhaald worden… kan zo nodig ook aangetoond worden…

  13. Sociaal-filosofen, zoals Hendrik de Man en Edgard Delvo, die de aanzet gaven tot een kritisch-intellectueel gefundeerd én ethisch socialisme worden inderdaad meer dan ooit gemist…

  14. Louis de eeuwige demagoog zou beter eens op studiereis gaan naar Denemarken. Daar heb je nog échte socialisten, niet van het soort salonsocialisten zoals je ze hier hebt en die enkel op zelfbediening uit zijn. De ontboezemingen van Vandelanotte schetsen een ontluisterend beeld van de door en door machtszieke BSP/SPa/Vooruit of hoe dat zootje ook mag heten.

  15. De scheiding der machten is theorie, geen praktijk. In de werkelijke wereld worden de Khattabi’s van deze wereld politiek benoemd (of niet), zijn het de partijcenakels die de ministers opstellen en worden enkel wetsvoorstellen gestemd die in de regering zijn afgesproken. En dan hebben we het nog niet over het grensoverschrijdende gedrag van sommige Khattabi’s, die de intentie hebben om op slinkse wijze, via ruime interpretatie van de wetgeving of verdragen, nieuwe wetten in te voeren.

  16. Ook indien die vonnissen/arresten zouden afgescheiden zijn door activistische rechters, die met de “juiste”(sic) partijkaart benoemd werden ? “Rechtstaat” of veeleer….woke “Scheefstaat” ?

  17. Waarom ? Ik vind hem vaak grappiger dan Theo Van den Bosch zaliger, die andere komiek, al was het bij deze laatste intentioneel bedoeld om grappig te zijn en bij de Lowie blijkbaar toch niet.

Plaats een reactie

Delen