De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Macron blijft erbij dat Australië loog bij miljardendeal over onderzeeërs

Niels Geerinck

Volgens de Franse president Emmanuel Macron loog de Australische premier Scott Morrison over de annulering van een overeenkomst voor het bouwen van onderzeeërs. Macron zegt dat de diplomatieke relaties tussen de twee op een dieptepunt zitten.

De relatie tussen Frankrijk en Australië bevindt zich momenteel op een dieptepunt. De twee hebben elkaar weer voor het eerst ontmoet op de G20-top in Rome. Australië trok zich in september terug uit een miljardendeal met Frankrijk en voegde zich bij een nieuwe alliantie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Australië zou via die alliantie (de AUKUS) nucleaire onderzeeërs op de kop kunnen tikken.

Gelogen of niet?

Het afspringen van de miljardendeal met Frankrijk zette kwaad bloed bij Macron. Die riep de Franse ambassadeurs terug uit Washington en Canberra. De Franse president is teleurgesteld in de houding van de Australische premier, die loog volgens Parijs. “Ik heb veel respect voor jullie land. Ik heb veel respect en veel vriendschap voor jullie mensen. Ik zeg gewoon dat als we respect hebben, je waardig moet zijn en je je in lijn en consistent met deze waarde moet gedragen”, zo laat de Franse president weten.

“Strategische belangen”

Morrison liet op zijn beurt weten dat hij niet gelogen had. De Australische premier gaf aan dat de conventionele onderzeeërs die ze van Frankrijk zouden aankopen, toch geen interessante aankoop bleken. Volgens Morrison was Macron wel op de hoogte van de lopende onderhandelingen met de AUKUS-alliantie, indien die beter aansloten bij de strategische belangen van Australië, zouden ze de deal met Frankrijk laten varen. “Ik was heel duidelijk dat wat ons zou worden verstrekt niet zou voldoen aan onze strategische belangen, en er was nog steeds een proces waar we mee bezig waren, en waar we vervolgens mee bezig waren, in de maanden die volgden. En toen hebben we hem onze uiteindelijke beslissing meegedeeld“, zo klonkt het bij Morrison.

De premier voegde toe dat de relaties met Frankrijk stelselmatig zullen worden gerepareerd door samen projecten te ondernemen van wederzijds belang. “Maar die dingen kosten tijd”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Macron blijft erbij dat Australië loog bij miljardendeal over onderzeeërs”

  1. Macron heeft ambras met Australie, UK, Amerika, Rusland , etc. Hij wil het overal voor het zeggen hebben, ook in de EU. Is het nieuwe Napoleoneke op zijn tenen getrapt als hij zijn goesting niet krijgt ?

Plaats een reactie

Delen