INTERVIEW. Ellen Samyn (VB) over het einde van Nagorno-Karabach: “Voor het Westen heeft Artsakh economisch gezien geen waarde”

Ellen Samyn. Belga

Uncategorized

Macron wijzigt kleur van Franse vlag

Simon Segers

De Franse regering besloot in juni vorig jaar om de blauwe band van de nationale vlag te wijzigen van lichtblauw naar marineblauw. Tot vandaag was geen verklaring gegeven over de beweegredenen achter deze beslissing.

De Franse vlag met donkerblauwe band is eind 18e eeuw ontstaan tijdens de Franse Revolutie. In de volgende eeuwen doken verschillende variaties op, bijvoorbeeld tijdens de bezetting door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De vandaag bekende vlag met lichtblauwe band werd in 1976 geïntroduceerd. Dit blauw is een knipoog naar de vlag van de Europese Unie.

Geen anti-Europees sentiment

President Macron wijzigde dit nu terug naar het donkere marineblauw, hoewel het geen officiële beslissing betreft. De compositie van de Franse vlag is namelijk niet bij wet vastgelegd. Officiële instanties zijn ook niet verzocht om hun vlaggen te vervangen. Volgens een lid van Macrons entourage gaat het om een esthetische beslissing, omdat de president het marineblauw eleganter vindt. Het zou hier niet gaan om een anti-Europees gebaar, maar om “een herstel van een symbool uit de Franse Revolutie”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Macron wijzigt kleur van Franse vlag”

  1. Bart De Wever was Macron voor. Hij verwijderde het rode gedeelte in de Belgische driekleur en boordde de rest af met oranje zoompjes. Die vlag was tijdelijk te bewonderen naast die van zijn stad op de Grote Markt, tot Bart Somers met een paar licht aangeschoten Nederlanders die weer weg hebben gehaald.

Plaats een reactie

Delen