Uncategorized

Maurits Vande Reyde (Open Vld): “Ik geloof dat de N-VA niet met het Vlaams Belang zal regeren”

Christophe Degreef

Hebt u het gevoel dat u als parlementslid het verschil kunt maken?

Het zal me niet in dank worden afgenomen, maar ik ben zeer sceptisch over de machtsverhoudingen binnen de traditionele ’trias politica’ – parlement, regering en rechtelijke macht. De huidige macht van parlementsleden zoals ikzelf is quasi nul. Wij moeten goedkeuren wat de regering ons ingeeft. Zeker sinds de Covid-crisis is dat erg geworden. Neem nu de discussie over het Covid Safe Ticket: als parlementslid moeten we dat gewoon goedkeuren omdat de regering en het overlegcomité dat beslissen. Is daar vooraf debat over geweest in het parlement? Neen, want de beslissing was al genomen. Achteraf debatteren is erg kwalijk voor de democratie. Ik denk dat er binnen ideologische netwerken meer ruimte zal zijn voor parlementair debat. Budgettaire beslissingen zullen door veel meer mensen genomen worden. Het debat in het parlement kan zo regeringsbeslissingen sturen, eerder dan andersom.

Zal uw model openstaan voor mensen van PVDA en Vlaams Belang? Zo niet krijg je een systeem waarin je aan beide zijden PVDA en Vlaams Belang hebt, en dan een ideologisch blok op links en een ideologisch blok op rechts – beide eerder in het midden. Veel verschil met de huidige situatie zie ik daar niet in.

In het huidige systeem worden de extremen sterker. Dat versnelt de evolutie naar ideologische blokvorming. Als in 2024 het Vlaams Belang meer dan de helft van de stemmen zou halen, dan moeten de andere partijen toch samengaan om nog een antwoord te kunnen bieden. Als integendeel een links of rechts blok duidelijke keuzes maakt wanneer het aan de macht is, dan zie ik de extremen kleiner worden. Ik sluit ook niet uit dat mensen uit de PVDA en het Vlaams Belang naar een ideologisch blok zouden overwaaien.

Tot wanneer N-VA en Vlaams Belang natuurlijk zelf een conservatief blok vormen. Dan is uw model in snelheid genomen.

Dat geloof ik niet. Want dat zou betekenen dat Vlaams Belang N-VA meetrekt, terwijl ik denk dat N-VA goed inziet dat je nu snel moet handelen om de leiding te nemen binnen het rechts-conservatieve blok. Ik geloof dat de N-VA niet met het Vlaams Belang zal regeren. Uiteindelijk beseft De Wever net als mijn voorzitter Gwendolyn Rutten dat al veel eerder deed, dat je niet met die partij kan regeren.

Zullen de Vivaldi-partijen niet eerder kiezen voor een Vivaldi-blok, eerder dan banden aan te gaan om ideologische netwerken te vormen? Bij Vivaldi lijken ze echt te denken dat ze aan de “goeie kant van de geschiedenis” staan. Het zou te gemakkelijk zijn om die positie – waarbinnen de rechtse Vlaamse kiezer op afstand kan gehouden worden – op te geven voor een project van ideologische zuiverheid.

De “goede kant van de geschiedenis”’, dat is niet meer dan het besef dat er een regering nodig is om de crisis het hoofd te bieden. Meer moet je daar niet achter zoeken. 99 procent van de leden van de Open Vld hebben niets met de PS. Uiteindelijk zullen we ooit eens de PS, Vooruit en CD&V moeten loslaten.

Ik blijf het trouwens vreemd vinden dat de N-VA zo bereid was om in te zetten op een groot historisch akkoord met de PS in 2020. Als je dat document leest, dan staan daar – voor wie liberaal is – hallucinante, economisch linkse maatregelen in. Dat document is tienmaal linkser dan Vivaldi, in ruil voor een klein beetje meer Vlaanderen. Dus ik neem dat vijandbeeld van de N-VA richting Vivaldi met een grote korrel zout. Zonder te zeggen dat Vivaldi perfect is.

Lees hier het volledige artikel ‘Maurits Vande Reyde (Parlementslid Open Vld): “Uiteindelijk zullen we PS, Vooruit en CD&V moeten loslaten”‘.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Maurits Vande Reyde (Open Vld): “Ik geloof dat de N-VA niet met het Vlaams Belang zal regeren””

  1. Blijf verder dromen in u ivoren toren jongeman, de mensen hebben jullie sujet praktijken allang door, de cordon zal doorbroken worden en anders komt er toch burgeroorlog worden, het is het een of ander

  2. Met Bart De Wever, Michaël Freilich, Jan Jambon en tutti quanti zal N-VA nooit regeren met het Vaams-Belang omdat N-VA reeds lang afstand hefet gedaan van het Vlaams nationalisme. Dat is geen scoop. Ter linkerzijde is er hoop voor de PVDA. Dat bewijst de coalitie in Graz en ergens in Oost-Vlaanderen. Maar goed zolang Bart De Wever lustig mandaten kan cumuleren kan Vlaanderen blijkbaar de pot op.

  3. NVA beseft ook wel dat als ze de kans op een Vlaams front laten schieten, het VB hun zal opeten zoals zij dat met CDnV gedaan hebben… Gwendolin Rutten heeft zelf gezegd dat de Wever veel wou toegeven om een derde partij mee te krijgen. Volgende Vlaamse minister president CDnV er en ze hebben hun 3e partij. Want enkel om de postjes is het te doen bij de TRADO partijen.

  4. Inderdaad, dan zou opportunist Bart D.W. uit A. het immers definitief verkorven hebben bij de Waalse sossen PS, die hij constant opvrijt, hopend ooit eens een coalitie met hen te kunnen vormen.

  5. NVA zal nooit een akkoord met de PS bereiken, al wordt hen dat wel als een wortel voorgehouden door de politiek veel handigere PS. Het enige echte akkoord dat de NVA met de PS kan bereiken is er een waar de NVA niets verwezenlijkt en vooral onzichtbaar moet zijn.

  6. NVA is enkel geïnteresseerd in regeringsdeelname omwille van de machtspositie. Dat ze daarvoor al hun plannen voor een onafhankelijk Vlaanderen moeten begraven en de voeten van Magnette moeten kussen is voor hen geen enkel probleem, dat hebben we al kunnen vaststellen. Het zou voor VB een zeer domme zet zijn om met die huichelaars in zee te gaan! Ik zou VB nog liever in zee zien gaan met PVDA zodat al de trado’s eens naast de vetpotten grijpen voor het eerst in de geschiedenis van België!

Plaats een reactie

Delen