Vladimir Poetin en Angela Merkel - Afbeelding: Shutterstock

Vladimir Poetin en Angela Merkel - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Merkel roept Poetin op om te bemiddelen in Wit-Rusland

Niels Geerinck

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft contact gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Zij riep hem op om te bemiddelen in het conflict tussen Wit-Rusland en Polen. Momenteel zitten duizenden migranten vast in het grensgebied tussen die landen.

Sinds begin van deze week bevinden er zich duizenden migranten in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. Het gaat voornamelijk om niet-reguliere migranten afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Jemen en Irak.

Uit beelden blijkt dat de colonne bewust vanuit Minsk naar de grens werd gebracht, op aanvraag en met behulp van het Wit-Russisch regime. Zo wil de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko de druk op Polen en de Europese Unie opvoeren. De grens met Polen vormt de oostelijke grens van de Europese Unie.

“Onmenselijk”

Angela Merkel noemt de Wit-Russische houding onmenselijk en volledig onaanvaardbaar. “De instrumentalisering van migranten tegen de Europese Unie door het Wit-Russische regime is onmenselijk en volledig onaanvaardbaar”, zo klinkt het. Volgens de regeringswoordvoeder heeft Merkel Rusland opgeroepen het “regime in Minsk te beïnvloeden”.

Ook de andere buurlanden van Wit-Rusland beginnen zich in te dekken. Zo gaf Litouwen al aan de grenstroepen te zullen opdrijven en de grenzen te sluiten, naar Pools voorbeeld. Oekraïne deed al hetzelfde.

Luchtbrug met Minsk

De EU verdenkt Loekasjenko ervan illegale migranten rechtstreeks naar Minsk te vliegen vanuit Turkije of het Midden-Oosten en deze dan over te brengen naar de grens met de EU. “De Europese Unie mag zich niet laten chanteren door de Wit-Russische heerser Aleksandr Loekasjenko. We moeten een duidelijk antwoord geven. Ik steun de oproep van Polen tot verdere sancties tegen het regime en tegen luchtvaartmaatschappijen die zich hier ten dienste stellen van Loekasjenko door irreguliere migranten naar Wit-Rusland en dus naar de grens met Polen te vliegen”, zo reageert de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP)

Wit-Rusland wijst die aantijgingen van de hand. “De vluchtelingencrisis werd uitgelokt door de EU zelf”, zo zei de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei.

De EU kondigde intussen sancties af tegen het land. Daarnaast onderzoekt de Europese Commissie welke vluchten er naar Wit-Rusland werden gevlogen en welke nationaliteiten op die vluchten zaten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Merkel roept Poetin op om te bemiddelen in Wit-Rusland”

  1. Poetin, Xi en al wat terrorisme steunt lachen zich een breuk met de impotente EU en VSA.
    En in Glasgow loopt de hypocriete comedie ten einde: de deelnemers buikje vol op het vliegtuig of luxetrein naar huis waar ze zich na de zelf georganiseerde mislukking nog meer kunnen opwerpen als moedige maar misbegrepen klimaatrebellen.

Plaats een reactie

Delen