Uncategorized

Migranten doorbreken Poolse grens

Redactie PAL

Afgelopen nacht hebben meerdere groepen migranten met succes de grens tussen Wit-Rusland en Polen overgestoken. Daar zitten door toedoen van president Loekasjenko al dagen duizenden vluchtelingen te wachten om de oversteek te wagen. Duitsland pleit hierdoor voor nieuwe sancties tegen Wit-Rusland.

De recente spanningen aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland zijn ontstaan nadat de Wit-Russische president Loekasjenko begon met het uitdelen van visa aan migranten. Deze worden daarna doorgesluisd naar de grens, waar ze hopen om over te kunnen steken en zo de EU binnen te raken. Daarentegen is het hen verboden om terug te keren, waardoor ze vast zitten aan de grens. Zo wil Loekasjenko de EU straffen voor de sancties die tegen zijn land genomen zijn.

Hoewel er veel politie aanwezig is rond de grens zijn twee groepen migranten er deze nacht toch in geslaagd om een doorbraak te forceren. In de buurt van de dorpen Bialowieza en Krynki hebben ze de grensafsluiting vernield en zijn ze zo Polen binnengedrongen. Daarbij hebben ze hekken en slagbomen neergehaald.

Duitsland reageert met onbegrip om de manier waarop Loekasjenko de migranten gebruikt voor politieke doeleinden. “De beelden die we krijgen vanuit het grensgebied zijn verschrikkelijk”, reageert hij. “Door Loekasjenko zijn we terechtgekomen in een spiraal van escalaties, waaruit hij zelf ook geen uitweg meer weet.” Daarnaast benadrukt hij dat “de EU niet kan worden gechanteerd” en roept hij op om sancties op te leggen aan al wie de huidige situatie mee helpt creëren. Concreet heeft hij het dan over herkomst- en transitlanden, maar ook luchtvaartmaatschappijen die migranten naar Wit-Rusland brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Migranten doorbreken Poolse grens”

Plaats een reactie

Delen