Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Binnenland politiek

Minister Khattabi over Vlaamse klimaatplannen: “Kloof die Vlaanderen laat vallen onoverbrugbaar voor Brussel en Wallonië”

Anton Schelfaut

Volgens federaal minister van Energie Zakia Khattabi (Ecolo) schieten de Vlaamse klimaatplannen tekort om de door Europa vooropgestelde CO2-normen te halen. Dat heeft ze vrijdagavond gezegd in Terzake. “De kloof die Vlaanderen laat vallen is onoverbrugbaar door Brussel en Wallonië”, oordeelt de minister.

Donderdag kondigde de Vlaamse regering aan dat Vlaanderen zich engageert om tegen 2030 veertig procent minder C02 uit te stoten dan in 2005, terwijl de Europese Unie 47 procent oplegt. “Ik erken een verhoging van de ambitie van de Vlaamse regering, maar het engagement om 40 procent minder CO2 uit te stoten is een te kleine stap vooruit”, aldus Khattabi. Bovendien meent de minister dat sommige Vlaamse voorstellen, zoals het verplichten van emissievrije auto’s vanaf 2029, eigenlijk federale maatregelen zijn.

Volgens Khattabi wordt het moeilijk om de Europese doelstelling te halen, “omdat de Vlaamse doelstelling zo ver van die doelstelling ligt”. “De kloof die Vlaanderen laat vallen is onoverbrugbaar voor Brussel en Wallonië, die hebben aangegeven dat ze tot dicht bij de Europese doelstelling gaan. Dat komt omdat zestig procent van de emissies in Vlaanderen zit.”

Als België de Europese norm niet haalt, zal ons land emissierechten moeten betalen voor de extra CO2-uitstoot. “Vlaanderen drijft België de facto naar het betalen van emissierechten”, besluit Khattabi. “Over die factuur zal de federale overheid moeten onderhandelen met de gewesten.” 

“Evenwichtig pakket”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verklaarde donderdag in Terzake dat Vlaanderen “doet wat het moet doen”. “De Europese Unie vraagt aan België een reductie van 47 procent, maar dat is nog niet afgeklopt. Wij hebben vanuit Vlaanderen gezegd dat we gaan verscherpen (van 35 naar 40 procent, red.). Plezant is dat niet. Maar met deze maatregelen hebben we een evenwichtig pakket.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Minister Khattabi over Vlaamse klimaatplannen: “Kloof die Vlaanderen laat vallen onoverbrugbaar voor Brussel en Wallonië””

  1. De kloof die Wallonië en Brussel op alle andere vlakken hebben laten vallen is pakken groter en ernstiger. Zie de splinter in het oog van een ander, maar niet de balk in het eigen oog.

  2. Typisch. Zelf doen Wallonië en Brussel bijna niets, en solidariteit gaat bij hen maar in 1 richting. Zodra financiële transfers ooit zouden omkeren door pensioenen zal het direct gedaan zijn met dit land of toch met transfers. Dat hebben we al meegemaakt vroeger. Vlamingen mochten toen gaan werken daar als ze Frans spraken en behandeld werden erger dan beesten. Splits dit land nu onmiddellijk en sluit terug aan bij NL waar we thuishoren.

  3. Dat komt omdat Wallonië amper economie bezit en Brussel quasi niets. Het eerste is vooral een staatseconomie en het tweede heeft hoofdzetels van bedrijven. Brussel bezit geen productie. De rivieren die vanuit Wallonië Vlaanderen binnenstromen worden met de dag properder. Er gaat alsmaar meer failliet.

  4. Khattabi liet al eerder weten dat ze het niet aankon om in dezelfde ruimte te zijn als N-VA’ers. Haar uitspraak: vervang N-VA’ers door Joden, homoseksuelen, Marokkanen of Oeigoeren en we zijn voor een paar weken media-teringherrie vertrokken. Zakia Khattabi, die zo links-politiek correct is dat ze zelfs de hand van Bart De Wever niet wil schudden, mocht van Ecolo de laatste vacature invullen. Neutraliteit gegarandeerd. Ze maakt zelfs van De Crem een cryptoracist. Dat is waarschijnlijk het lot van alle Vlamingen die niet meteen meegaan in het groen-linkse Franstalige evangelie.

  5. Dat Mevrouw Khattabi maar blij is dat er in Vlaanderen nog een beetje economie is, en dus wat meer CO2 productie, anders is er geen geld om Wallonië en Brussel mee te onderhouden.

  6. Vreemd: jarenlang werd
    – het buitensporig begrotingstekort van Brussel en Wallonië niet alleen doodgezwegen maar ook door de federale overheid gecompenseerd met Vlaams geld
    – door dezelfde instantie het dogma/de riedel van solidariteit grijs gedraaid.
    Nu er mogelijk solidariteit in de tegengestelde richting gevraagd wordt, zou er ineens moeten onderhandeld worden hoe de boetes toch pro rata kunnen aangerekend worden. Dada solidariteit dus.
    Blijft tenslotte de dubbele vraag :
    – gaat Vlaanderen door de realistische doelstellingen uiteindelijk niet beter presteren dan gepland
    en bovenal
    – gaan Wallonië en Brussel hun beleid/belofte waar kunnen maken? Iets waarin zij voor hun begrotingen alvast decennia-lang niet slagen!

  7. Splitsen : akkoord. Aansluiten bij Nl : no way. Met 6 miljoen zijn we even groot als Denemarken met een BNP dat een pak groter is, en ik heb geen zin om als stomme Vlaming WEER een Untermensch te zijn in Groot-Nederland.

Plaats een reactie

Delen