Vanaf nu zijn bikinislips niet meer verplicht bij beachhandbal

Uncategorized

Na rel op EK strandhandbal: bikini’s niet meer verplicht

Wannes Neukermans

Na de commotie van afgelopen zomer besloot de Internationale Handbalfederatie (IHF) om hun vestimentaire code aan te passen. Vanaf nu is het dragen van een bikini niet meer verplicht. Het Noorse vrouwenteam besloot op het EK van afgelopen zomer shorts in plaats van bikini’s te dragen, met een boete van 1.500 euro tot gevolg. De mediastorm die het IHF over zich heen kreeg zorgde er nu voor dat de vestimentaire code gewijzigd werd.

De Noorse vrouwen speelden tijdens het Europees kampioenschap strandhandbal in Bulgarije tegen Spanje. De match werd achteraf niet om sportieve, maar vestimentaire redenen druk gecommentarieerd. De tien vrouwen kregen elke een boete van 150 euro omdat ze niet het juiste broekje droegen, dat “nauw aansluit, een opwaartse hoek vertoont richting het bovenbeen en langs de zijkant niet meer dan 10 centimeter lang is.” De vrouwen droegen shortjes.

Protesten met resultaat

Het Noorse handbalteam vroeg al jaren naar wijzigingen van de regels. Meerdere keren dienden ze officiële verzoeken in om de kledingregels te veranderen, zonder resultaat. Daarom besloten ze het heft in eigen handen te nemen, met een boete tot gevolg. Daarop volgde een internationale mediastorm. Popster Pink reageerde zelfs dat ze bereid was de boete van het damesteam te betalen.

De protesten blijken hun doel gehaald te hebben. Uit het nieuwe competitiereglement blijkt dat vrouwen vanaf nu korte en nauwe shorts mogen dragen. Hun mannelijke tegenhangers mogen shorts dragen die tot tien centimeter boven de knieschijf komen, op voorwaarde dat ze niet te breed zijn. Het reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2022.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Na rel op EK strandhandbal: bikini’s niet meer verplicht”

Plaats een reactie

Delen