Opvangcentrum in Rijswijk - Afbeelding: Shutterstock

Opvangcentrum in Rijswijk - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nederland: uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken coronaregels om uitwijzing te boycotten

Niels Geerinck

Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken de Nederlandse coronaregels om hun uitwijzing uit te stellen of te boycotten. Daarnaast verdwijnt meer dan een kwart van ongewenste migranten wanneer ze lucht krijgen van hun aankomende uitwijzing. Dat meldt de Telegraaf. “Het Nederlands systeem is failliet”, zo klinkt het.

De Nederlandse krant ‘De Telegraaf’ vroeg zelf de cijfers op bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds 2018 tracht de Nederlandse regering al zo’n 22.000 keer uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten. 12.000 pogingen daarvan liepen op een sisser af. Voor dit jaar mislukte zo’n 64 procent van de uitwijzingsvluchten.

“Pandemie blijkt de oorzaak”

Volgens staatssecretaris voor Jusitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) is de daling aan uitzettingen te wijten aan de coronaregels. Die worden door ongewenste migranten misbruikt om hun uitzetting te boycotten. “Het weigeren om medewerking te verlenen aan de afname van een coronatest is inmiddels de belangrijkste oorzaak dat vluchten geannuleerd worden”, zo laat de woordvoerder van de staatssecretaris weten.

De Nederlandse overheid werkt inmiddels aan een alternatief. Naar eigen zeggen kunnen ze de asielzoekers ‘niet verplichten een test af te nemen of vaccinatiegegevens te verstrekken’.

“Dit maakt de uitvoering van het terugkeerbeleid bijzonder complex”, zo gaat de woordvoerder verder. In 2021 hebben 940 ongewenste asielzoekers via deze manier hun uitzetting gedwarsboomd. In het jaar voordien waren dat ‘slechts’ 20 gevallen. Daarbovenop komt nog eens dat heel wat asielzoekers zich onttrekken aan de Nederlandse autoriteiten. Naar schatting meer dan een kwart van de gevallen, wat de uitzettingen verder doet mislukken.

“Uitwegen verzinnen en smoesjes”

De Nederlandse regering en Tweede Kamer zitten met de handen in het haar. Volgens VVD, PVV, CDA, SP en JA21 moet het uitzetbeleid worden aangescherpt en herzien. “Deze groep uitgeprocedeerden verzint altijd wel een uitweg om hun uitzetting uit te stellen”, aldus Valstar (VVD).

De PVV wil benadrukken dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet dezelfde rechten hebben als Nederlandse burgers, de partij van Wilders wil een harder optreden zien tegen het misbruik. Daarbij klagen ze ook de hypocrisie van de Nederlandse regering aan. “Smoesjes moeten niet geaccepteerd worden. Alsof al die gelukszoekers die hier binnenkomen pas toegelaten worden na een negatieve PCR-test”, zo zegt PVV-Kamerlid Markuszower.

Joost Eerdmans (JA21) is van mening dat de cijfers het failliet aantonen van het Nederlands uitwijssysteem. Het debat over de kwestie moet worden gevoerd, dat vindt SP-Kamerlid Van Dijk. “Het terugkeerbeleid moet veel strakker om het draagvlak voor opvang te behouden. Mensen die geen recht hebben op asiel moeten terug naar hun land van herkomst”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Nederland: uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken coronaregels om uitwijzing te boycotten”

Plaats een reactie

Delen