Illustratie Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse horeca niet zomaar van plan om 20u te sluiten: “Nog niets bekend over compensatie, de pot is leeg”

Wannes Neukermans

Verschillende Nederlandse horecazaken lijken zich niet zomaar neer te leggen bij het besluit van hun regering om het sluitingsuur opnieuw te verlagen naar 20 uur. In onder andere steden als Den Haag, Leeuwarden, Zwolle en Breda zullen veel horecaondernemers niet luisteren naar hun premier Mark Rutte. Dat schrijft HLN.BE. “Hoe kun je ons (opnieuw) dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie?

Afgelopen vrijdag besliste de Nederlandse overheid om een nieuwe lockdown van drie weken in te voeren. Een van de maatregelen is dat de horeca haar deuren moet sluiten om 20u. Dat is niet naar de zin van verschillende Nederlandse uitbaters. Zo ook Johan De Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Hij noemt het beleid “niet uit te leggen”. Blind voor de problemen in de zorg is hij niet, maar hij is misnoegd over de communicatie van de overheid. Ook het gebrek aan duidelijkheid over compensaties baart hem zorgen.

Ook wijst De Vos op eerdere beloftes, die nu opnieuw gebroken worden door de Nederlandse overheid. “Op 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit.” Het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector voelt ook aan als een doorn in het oog.

Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig

De Zwollense cafébaas Dennis Kaatman vindt eveneens dat het beleid tekortkomt. “Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie? We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg.” Daarnaast vreest hij voor de inkomens van zijn personeel. Veel van hen zijn studenten die afhankelijk zijn van horecajobs om hun studies te kunnen betalen.

“Soms is het nodig dwars te zijn”, redeneert kroegbaas Ton Eijer uit Leeuwarden. “Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid.” Maarten Hindeloper van het Haagse KHN-afdeling gaat zelfs een stap verder. Hij steunt de horecazaken in hun protest om niet vroeger te sluiten. “Volgens mij is een waarschuwing het ergste wat er kan gebeuren. Wij gaan pas om 20 uur dicht als er meer duidelijkheid over compensaties komt.”

Rellen

Gisteren braken er in Den Haag reeds rellen uit tegen de nieuwe maatregelen. Betogers wilden de persconferentie van Mark Rutte verstoren uit protest tegen de valse beloftes van de overheid, maar de betoging mondde uit in rellen. De politie zag zich genoodzaakt een waterkanon in te zetten.

Intussen bestaat er in België ook de vrees dat er een soortgelijke lockdown komt. Verschillende politici zoals Egbert Lachaert en Frank Vandenbroucke spraken zich hier echter al tegen uit. Vrijdag zit het overlegcomité samen om te spreken over eventuele nieuwe maatregelen. Een verregaande mondmaskerplicht ligt al zeker concreet op tafel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Nederlandse horeca niet zomaar van plan om 20u te sluiten: “Nog niets bekend over compensatie, de pot is leeg””

  1. Inderdaad en groot gelijk hebben ze! Het is totaal zinloos om deze paniekvoetbal te blijven aanhouden. In Gent 240.000 bezoekers zonder mondmasker. In Knokke ligt de ontspanningssector alweer plat voor 2 (!) Covidpatienten op IC. In de griepwinter van 2018 net geen 10.000 dodelijke Slachtoffers. IC lag toen propvol. Geen haan die er toen naar kraaide. Wanneer gaat de makke, tamme geindoctrineerde Belg ook eens wakker worden?

  2. En de griepdoden bij Covid. Vandaar de wonderbaarlijke cijfers over slachtoffers in de griepwinter van 2020: bijna geen 🤔😜 In 2018 was er nog geen sprake van Covid. Het virus was nog niet eens uitgebroken. Wat ook zo is dat vooral tijdens de eerste golf er ook mensen die bijvoorbeeld rustig in hun slaap in een RVT zijn gestorven ook ‘gewoon’ bij de Coviddoden werden geteld…

  3. Tja in een dictatuur is het de bedoeling om de mensen dom te houden. En dat lukt aardig tot nu toe. Dat zie je vooral aan de slaafsheid waarmee een groot deel van de massa de vaak waanzinnige regels hier blijft volgen Bijna 9 maanden een avondklokgehad. Hiermee klopte Belgisch alweer een triest wereldrecord.

  4. Over domheid gesproken :tja in een dictatuur is het de bedoeling om de mensen dom te houden. En dat lukt aardig tot nu toe. Dat zie je vooral aan de slaafsheid waarmee een groot deel van de massa de vaak waanzinnige Covidregels hier blijft volgen. Bijna 9 maanden een avondklok gehad. Hiermee klopte Belgisch alweer een triest wereldrecord.

Plaats een reactie

Delen