De Nederlandse Marechaussee in Schiphol (Shutterstock)

De Nederlandse Marechaussee in Schiphol (Shutterstock)

Uncategorized

Nederlandse politie arresteert koppel dat quarantaine ontvlucht

Damien Segers

De Nederlandse Koninklijke Marechaussee zegt op Twitter een echtpaar te hebben aangehouden dat ontsnapt was uit een COVID-19-quarantainehotel. De arrestaties werden zondagavond verricht in een vliegtuig op de luchthaven Schiphol in Amsterdam, vlak voor het opstijgen.

De twee mensen – die niet bij naam zijn genoemd – werden later overgedragen aan de gezondheidsdienst van het land.

Dat komt nadat 13 mensen die vorige week in Amsterdam aankwamen op twee vluchten uit Zuid-Afrika positief testten op de nieuwe variant van het coronavirus. Het is niet bekend of het aangehouden echtpaar tot die passagiers behoorde. Nederlandse media melden dat zij erin geslaagd zijn te vluchten uit een quarantainehotel in het noordwesten van Kennemerland. Daar zitten reizigers uit Zuid-Afrika momenteel in zelfisolatie.

Zondagochtend is in heel Nederland een uitgebreide gedeeltelijke lockdown van kracht geworden, vanwege een recordaantal gevallen van COVID-19 en zorgen over de nieuwe variant. Bars, restaurants en winkels – die al enkele weken slechts beperkte openingstijden hebben – moeten vroeger sluiten dan voorheen en het aantal gasten in woningen is beperkt. Thuiswerk is bovendien aanbevolen. Universiteiten en andere scholen blijven open. Duizenden mensen protesteerden nadat de maatregelen eerder deze maand waren aangekondigd.

Nederland heeft sinds het begin van de pandemie bijna 20.000 bevestigde sterfgevallen door COVID-19 gehad.

Zorgwekkende variant

Zuid-Afrika meldde als eerste land de nieuwe Omikronvariant bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit de eerste gegevens blijkt dat het risico op herinfectie groter is. Het is door de WHO gecategoriseerd als een “zorgwekkende variant“. De reden tot paniek is het groot aantal mutaties en de voorspelde besmettelijkheidstoename. Van ernstigere ziekte is momenteel echter nog geen sprake.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

Plaats een reactie

Delen