In de Kamer woedde vandaag hevig debat over de vaccinatieplicht (Belga)

In de Kamer woedde vandaag hevig debat over de vaccinatieplicht (Belga)

Binnenland politiek

Onenigheid in Kamer over vaccinatieplicht

Damien Segers

Vanmiddag in de Kamer was er onenigheid over de vaccinatieplicht. PS wil het vaccin tegen het coronavirus verplichten voor iedereen, maar daar was premier Alexander De Croo (Open VLD) allesbehalve mee akkoord. Zo meldt VRT NWS.

Eerder deze week is reeds beslist dat de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel er komt. Vanaf 1 april wordt iedereen die niet ingeënt is ontslagen. De Parti Socialiste echter wil dit niet. Zij zien liever een vaccinatieplicht voor iedereen. Op die manier raakt men niet aan de rechten van het zorgpersoneel, en is iedereen gelijk voor de wet. Het is nochtans de PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne die in het kernkabinet het licht op groen zette voor deze verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Nu komen de Franstalige socialisten daar echter op terug. “Ik spreek voor mijn fractie als ik zeg dat raken aan de rechten van het zorgpersoneel zonder te passeren via het sociaal overleg, niet met ons zal gebeuren“, sprak Kamerlid Laurence Zanchetta. Ook de vakbonden lieten weten zich te zullen verzetten.

Alexander De Croo, echter, ziet een algehele vaccinatieplicht niet zitten. “In heel de wereld volgen maar vier landen de piste van de verplichting: Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Geen enkel Europees land overweegt dat. Ik denk dat overtuigen efficiënter is dan verplichten.”, aldus de premier.

Frank Vandenbroucke op de vlakte over vaccinatieplicht

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) was een van de eerste die pleitte voor een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. In de Kamer bleef hij echter op de vlakte over de algehele plicht. “Dat is een debat dat gevoerd wordt”, wist hij te zeggen. Dat terwijl zijn voorzitter Conner Rousseau wél achter de algemene verplichte vaccinatie staat. Zijn standpunt over vaccinatie in de zorg, bevestigde Vandenbroucke echter opnieuw. “Het is de plicht van iedereen in de zorg om zijn patiënten te beschermen, en zichzelf“, verklaarde de minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

12 gedachten over “Onenigheid in Kamer over vaccinatieplicht”

  1. Weet je wat dit circus is? Mensen kneden om elk seizoen te prikken. Iem die bij zijn verstand is, geeft als argument dat het internationaal verboden is om medisch te experimenteren op mensen. Het feit dat veel Vlamingen het daar mee eens zijn is omdat iedereen z’n ego gekwetst wordt als blijkt dat je met rommel bent ingespoten. De volgende morbide poging zal waarschijnlijk zijn dat we alle mieren op Aarde gaan uitroeien of genetisch gemodificeerde muggen gaan uitzetten? Hahaha. Allé, een seizoenspathogeen proberen uitroeien, mijn kleinkinderen gaan plat liggen vant lachen

  2. Het punt is dat heel deze niet-verkozen nepregering dringend moet afgezet worden, desnoods met een staatsgreep. Het is nu het moment dat de politie hierin kan meegaan, samen met het volk. Deze gijzelingen, die nu aan de orde zijn, hebben al te lang geduurd. Kunnen die nep-politiekers nog in de spiegel kijken of onder hun familie komen. Ik zou me doodschamen in hun plaats.

  3. Als er dan überhaupt nog gelachen mag worden. Het is nu al een triestige bedoening met al die poco-woko regeltjes.
    Onze kinderen en kleinkinderen zullen het hopelijk niet gelaten ondergaan, of ze zullen ons verwijten het zo ver te hebben laten komen.

  4. “Overtuigen”, zoals mensen die voorzichtiger zijn met medische experimenten de deur wijzen als waren ze melaats.

    De Croo claimt nu niet te willen verplichten, ik herinner me dat hij claimde geen pasjesmaatschappij in te willen voeren. Hoe lang is dat geleden?

  5. Er moet een conferentie komen voor het parlement, waarin alle onderzoeken, uitspraken en resultaten van beroemde internationale wetenschappers, experten, dokters en nobelprijwinnaars die met deze gang van zaken niet akkoord gaan, in alle openheid kunnen worden gehoord en besproken. En gepubliceerd !
    Het valt echter te vrezen dat al wie afhankelijk is van “Finance, Pharma, Media & Politics” dit zal willen beletten.

Plaats een reactie

Delen