Ter illustratie (Shutterstock)

Ter illustratie (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Ongevaccineerden stigmatiseren niet gerechtvaardigd, volgens coronawetenschapper

Damien Segers

Volgens arts en onderzoeker Günter Kampf, die meer dan 322 wetenschappelijke publicaties op zijn naam heeft, waaronder veel over het coronavirus, is het stigmatiseren van ongevaccineerden niet gerechtvaardigd. Dat meldt hij in een lezersbrief naar medisch vaktijdschrift The Lancet.

Günter Kampf, professor aan de Universiteit Greifswald, vindt het stigmatiseren van ongevaccineerden onterecht. Dr. Kampf is expert in infectiepreventie. Bovendien heeft hij honderden publicaties op zijn naam, waaronder enkele over het coronavirus. In een brief naar toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet verklaart hij zijn standpunt.

In zowel de VS als Duitsland gebruiken beleidsmakers de term ‘pandemie van de ongevaccineerden’. Dit suggereert dat gevaccineerden niet relevant zijn in de epidemiologie van COVID-19, en dat ongevaccineerden de gevaccineerden bedreigen. Deze visie is echter te simpel.“, aldus dr. Kampf. Zo, zegt Kampf, is er reeds veel bewijs dat ook gevaccineerden nog een grote rol spelen in de verspreiding van het virus. In de Amerikaanse staat Massachusetts werden bij testevenementen afgelopen juli 74 procent van de positieve coronagevallen vastgesteld bij gevaccineerden. Hiervan waren er 79 procent symptomatisch. Ook bleek dat de besmettelijkheid gelijklopend was tussen gevaccineerden, niet-gevaccineerden en deels gevaccineerden.

De besmettelijkheid meet men aan de hand van een PCR-test. Door te kijken naar het aantal cycli dat deze test nodig heeft om positief te worden, bepaalt men de besmettelijkheid. Dat is de zogenaamde Ct-waarde of ‘cycle treshold’ waarde. Deze verschilde dus niet veel tussen de verschillende groepen. Daarnaast haalt dr. Kampf in zijn lezersbrief nog tal van voorbeelden uit Duitsland en de VS aan die zijn punt kracht bijzetten.

“De term pandemie van de ongevaccineerden is fout en gevaarlijk”.

In zijn brief waarschuwt de onderzoeker ook voor de stigmatisatie van ongevaccineerden, en verwijst daarbij naar het verleden. “Mensen die gevaccineerd zijn hebben een lager risico op ernstige ziekte, maar vormen nog steeds een relevant onderdeel van de pandemie. Het is daarom verkeerd en gevaarlijk om te spreken van een pandemie van de ongevaccineerden. Historisch gezien hebben zowel de VS als Duitsland negatieve ervaringen opgedaan door delen van de bevolking te stigmatiseren vanwege hun huidskleur of religie. Ik doe een beroep op hoge ambtenaren en wetenschappers om een eind te maken aan de ongepaste stigmatisering van ongevaccineerden, waartoe ook onze patiënten, collega’s en andere medeburgers behoren, en zich extra in te spannen om de samenleving samen te brengen.“, bemerkt Kampf afsluitend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

9 gedachten over “Ongevaccineerden stigmatiseren niet gerechtvaardigd, volgens coronawetenschapper”

  1. Niet stigmatiseren? Gewoon criminaliseren!!! Het is wel degelijk een virus van ongevaccineerde, tijd voor een harde aanpak neem een voorbeeld aan Oostenrijk! Maar wat verwacht je van een rechtse gek hij zal van karakter wel op werner trekken

  2. Hoe komt het dan dat de helft van de patiënten in de ziekenhuizen niet-gevaccineerden zijn terwijl ze maar 10% van de bevolking uitmaken. Och, vergeten, al die ziekenhuisartsen zijn leugenaars(sic). Dat het vaccin niet helemaal aan de verwachtingen voldoet klopt maar het helpt wel de ernst van de besmetting te verminderen.

  3. De capaciteit van de Intensieve Zorgen wordt altijd als maatstaf en verantwoording ingeroepen voor corona-maatregelen. Dit is niet terecht. Men moet zo nodig die capaciteit verhogen ! Dit thema trekt de aandacht weg van het eigenlijke hoofdthema : dat de niet-gevaccineerden de wel gevaccineerden gijzelen. Je bent er op straat en in de winkel niet gerust op : wie kan je wel niet tegen het lijf lopen ? De niet-gevaccineerden hebben alle kans en tijd gehad. Als ze nu nog hardleers blijven, moet je nuchter besluiten dat zij de vijand zijn. Het heeft niets te maken met vrijheid maar alles met de ik-cultuur : ikke-ikke-ikke-en de rest kan stikken.

  4. ….het helpt wel de ernst van de besmetting te verminderen…..?! Nog ene die het niet snapt. Zucht. Het is onbegonnen werk zulke mensen kennis bij te brengen. I rest my case.

  5. Ik heb dit al tientallen keren proberen uitleggen aan kennissen en vrienden dat iedereen het virus kan doorgeven en dat de niet-gevaccineerden met de vinger worden gewezen alsof zij het virus zelf zijn.
    Het is de laatste dagen ook al meermaals bewezen dat het CST niet meer werkt en dat hierdoor de besmetting grotendeels terug uitbreidt.
    Mijn opinie is dat als we deze epidemie achter ons willen laten dat we bij iedere samenkomst een test moet laten afnemen.

Plaats een reactie

Delen