De MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - Afbeelding: Photonews

De MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Open VLD heeft de buik vol van Bouchez: “Denkt aan zichzelf en is geen betrouwbare partner”

Niels Geerinck

Het botert slecht tussen de Vlaamse liberalen en de ‘hypercommunicatieve‘ Georges-Louis Bouchez (MR). Bouchez zou teveel stokken in de wielen van het federaal regeringsbeleid steken. ‘Hij rijdt De Croo gewoon van de weg’, zo klinkt het in De Tijd.

Het gedrag van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zet steeds vaker kwaad bloed bij de Vlaamse liberalen bij Open Vld. Bouchez maakte al langer duidelijk dat hij en zijn partij fervente tegenstanders van de federale kernuitstap zijn.

Dat hij de weigering van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het dossier omtrent de gascentrale in Vilvoorde toejuicht, doet vermoeden dat zijn resterend krediet bij de Vlaamse liberalen nu wel echt opgebruikt is. Dat blijkt ook uit een bevraging binnen de partij door De Tijd. “‘Het pleidooi om de horeca te heropenen leidde ook tot frustratie. Maar daar was clementie voor, want het is federaal regeringsbeleid. Met de Vlaamse regering heeft Bouchez echter niets te maken”, fulmineert een Vlaams Open-Vld-Parlementslid.

Bouchez als een olifant in een federale porseleinkast

Daags nadat Demir de weigering voor de gascentrale in Vilvoorde had medegedeeld, trok Bouchez naar de studio’s van de RTBF. Daar betuigde hij openlijk zijn steun en begrip voor de beslissing die op het Vlaams niveau voor heel wat consternatie zorgt. “Demir is ten volle bevoegd. Er is in Vilvoorde een excessieve uitstoot van stikstof en methaan. Ze neemt een beslissing ter bescherming van het milieu”, zo sprak hij. Tevens bleek uit zijn optreden dat hij de houding van de N-VA deelt. “Ik hoor Groen zeggen dat het gevaarlijk is wat de N-VA doet. Maar wat echt gevaarlijk is, is ons doen geloven dat het CRM de bevoorradingszekerheid garandeert”, zo voegt hij toe.

De uitspraken die hij deed en de houding die hij zich aanmeet, zetten kwaad bloed bij de Vlaamse tak van de liberale partij. “Dit is een serieus incident”, zo klapt een Vlaams Parlementslid uit de biecht. “Vanuit de federale regering maakt hij het ons al heel lang moeilijk in Vlaanderen. Nu komt hij nog eens rechtstreekst met de Vlaams regering bemoeien. Dat is er echt over.”, zo gaat die verder.

Volgens de Vlaamse Open VLD-fractie maakte Bouchez het hen onmogelijk om afgelopen woensdag vraagtekens te plaatsen bij de beslissing van Demir. “Wij hebben serieuze vragen bij de beslissing van Demir. Maar als je zusterpartij ‘bien fait’ zegt, is het veel moeilijker om kritisch te zijn in het parlement. Dat zou Demir gewoon afgeblokt hebben door quotes van Bouchez voor te lezen”, zo klinkt het.

Goed op papier, maar in de prakrijk botst het vaak

De liberale partijen vormen de grootste familie binnen de federale regering. Toch botert het momenteel niet erg goed. De MR-voorzitter steekt vaak de draak met de draconische standpunten en de bochten van de VLD. Zo trok Bouchez geregeld van leer tegen de federale standpunten over de lockdowns en de kernuitstap. “‘Het is een publiek geheim dat Bouchez vaak alleen aan zichzelf denkt en geen betrouwbare partner is”, zo oordeelt een VLD bestuurslid.

Volgens de Vlaamse liberalen denkt Bouchez vooral aan zijn eigen achterban en houdt die geen rekening met de ‘consensuspositie’ van premier Alexander De Croo (Open Vld). Dat knaagt aan het onderling vertrouwen. “Dat is echt niet goed voor het vertrouwen in de regering. “Je kan op geen enkele manier volhouden dat Bouchez nog enige moeite doet om dezelfde lijn aan te houden als ons. Hij rijdt De Croo gewoon van de weg”, klaagt een Vld-Kamerlid.

Bouchez in het Vlaamse opinielandschap

Dat de Waalse liberaal zich ook in Vlaanderen weet te profileren en vaak genoeg de vreemde flipflops van Vld-voorzitter Egbert Lachaert aantoont, kan ook maar op weinig sympathie rekenen bij de Vlaamse evenknie, die graag die publieke ruimte voor Lachaert voorzien. “Hij kiest ervoor zich rechtstreeks in de Vlaamse publieke opinie te nestelen. Het perverse is dat veel leden Lachaert dat graag zouden zien doen: puur blauwe posities durven in te nemen over kernernergie of de tweede verblijven. Op den duur moet je voor het liberale standpunt naar Bouchez. Dat is heel vervelend voor Lachaert, die op twee benen moet hinken: De Croo niet afvallen en Bouchez tevreden houden.”, zo duidt een Vld-bestuurslid.

“Ofwel komt Bouchez ons tegemoet, ofwel stopt het.”, vindt een Vlaams Vld-Parlementslid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

19 gedachten over “Open VLD heeft de buik vol van Bouchez: “Denkt aan zichzelf en is geen betrouwbare partner””

  1. Vlaanderen heeft de buik vol van de verzOpen-Vld.
    Figuren als Mega-Maggie, Verafstoot, Kouwekiwi, Somers, Lachaerdt, Pinxten, Gabriels en de rest van de blauwe maffia. En eker DeCrooPorno aka DeCroo-rona…

  2. Bouchez heeft nog echte liberale reflexen . En is waarschijnlijk minder geneigd om al zijn principe te verloochenen . Daar zijn mensen als alexandrine De Croo , Lafbaart en Gwendolin Trutten allergisch voor .

  3. … dezelfde lijn aanhouden als ons. Wat een foutief taalgebruik! …. dezelfde lijn aanhouden als wij. Stof van het secundair onderwijs. Waarom mishandelt de Vlaming zijn taal zo?! Hij heeft er zo lang voor gevochten.

  4. Ik denk dat de minipartij VLD eerder de weg van Bouchez zou moeten volgen, in plaats van te vissen in de vijver van de andere minipartijtjes groen en Vooruit. Nu laten ze de volledige ekonomisch centrum rechtse vijver over aan NVA, die stilzwijgend dankbaar zal zijn.

  5. Waarom ? Omdat de kwaliteit van ons Onderwijs keldert, DAAROM ! Vermits “denken” en “taal” verweven zijn zoals Hegel al wist, leidt slordig taalgebruik naar slordig denkvermogen. Zodat politiek-correcte uitwassen tot flagrante spellingsdraken leiden zoals “LGTBABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ”, in voorlopige spelling want er zijn al plannen om dit met het Cyrillisch alfabet te actualiseren, heu…. “updaten” in woke PoCo-bargoens wartaal.

  6. Bouchez is een echte trouwe Waal : eigen volk eerst; die laat zich niet kisten door de vld “aan de andere kant”. Omgekeerd, groen is ’n echte in Vlaanderen “geïntegreerde” moslimpartij : die laten zich volledig inpakken door de Waalse zwarte fascisten van Ecolo.

  7. na de hoofddoekenaffaire nu de kerncentrales,lachebekje lacht,maar groen,oh,wat een toeval.Ik zeg het al vanaf het begin van die vivaldidioten regering,november is de deadline:staan of vallen,kerncentrales of gas en zoals het ernaar uitziet zal het vallen zijn.

  8. Geachte Wim,liegen , bedriegen , graaien , stelen van de vlamingen , de franstaligen ter wille zijn en dat ook nog eens in de juiste taal doen? Toch wat te hoog gegrepen voor een vld’er.

  9. “ STOP HET Ovld LIBERALISME” misschien strafbaar maken die slogan zodat ze toch maar met de vingers in de potten te kunnen blijven zitten. Als ik zou moeten kiezen tussen de “vlaamse kapos “ en Bouchez moet ik zeggen dat laatst genoemde veel meer zinnigs gezegd heeft. Wat zeg ik Ovld idioten hebben niets meer dan onrust bezorgd onzin gezegd en de burgers verraden in zijn ziel, cultuur, wetten, normen en portemonnee. Weg ermee.
    Als de liberalen onderling niet met elkaar overweg kunnen ( zelfde ideeën) waarom zouden wij dan met islam ( noncompatiebel en aggresief gewelddadig) overweg moeten kunnen, of willen ze ons ook oversubsidieren /omkopen om onzin te praten.

  10. Groot gelijk. Ik zal eerder vrede nemen met spellingfouten, zoals verkeerd gebruik van ‘d’, ‘t’ en ‘dt’, want vrijwel niemand is daar vrij van. Waar ik mij niet kan in vinden is de afschuwelijke tussentaal, gebruikt uit zuivere gemakzucht of onverschilligheid.

  11. De Croo en Lachaert vertolken, nu ze in de cockpit zitten, enkel nog het (groen) linkse geluid binnen het liberalisme. Ik ben eens benieuwd wat er nog gaat overblijven van de partij nu de midden-rechterflank volledig is weggesmolten.

Plaats een reactie

Delen