Vakbondsactie in de Wetstraat (Belga)

Uncategorized

Politievakbonden blokkeren anderhalf uur kruispunt Wetstraat

Wannes Neukermans

Dinsdagochtend voerden de vakbonden van de politie actie in de Brusselse Wetstraat. Ook blokkeerden ze de invalswegen rond de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Autobestuurders ondervinden ernstige hinder.

In de vroege ochtend verzamelden militanten van ACOD, ACV, NSPV en VSOA aan het Centraal Station in Brussel. Van daaruit vertrokken ze om 6u30 via Troon te voet naar de Wetstraat. Op het kruispunt van de Wetstraat en de kleine ring blokkeerden de actievoerders van iets voor 7 uur het kruispunt. Uiteraard veroorzaakte dit ernstige vertragingen. “Dat was een beetje het effect waarnaar we op zoek waren natuurlijk”, verduidelijkt Eddy Quaino van het ACOD. “Een actie doen we niet om de bevolking een plezier te doen, wel om ons punt te maken bij de regering: duidelijk maken dat we er genoeg van hebben.”  Meer bepaald hebben politievakbonden genoeg van de loonsonderhandelingen die in het slop zitten. Wat ze eisen is “een substantiële loonsverhoging”.

Een ernstig voorstel, dat verder gaat dan 35 euro extra per maand. Dat eist VSOA-voorzitter Vincent Houssin. Die loonsverhoging van 35 euro per maand ligt nu op tafel. Maar het geld is er niet, zegt de vakbond. “Die enveloppe is leeg, het is al de derde keer dat minister Verlinden woordbreuk pleegt over een loonsverhoging.” 35 euro per maand is veel te weinig, klinkt het ook bij de andere vakbonden. “Pas vanaf 100 euro per maand kunnen we beginnen discussiëren” maakt Raoul Moulin, vakbondssecretaris bij ACV de eis tot loonopslag concreet.

Twee maanden lang acties

Daarnaast verzetten de bonden zich tegen een herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Het gebrek aan middelen en manschappen is ook een bron van ontevredenheid binnen het politiekorps. Na een protestactie maandag bij het Te Deum is dit al de tweede actie, maar niet de laatste. “We gaan minstens twee maanden actievoeren”, verzekert Houssin. “De bereidheid bij onze mensen is zeer groot, we moeten onze achterban zelfs intomen.”

Die acties zullen gaan van boetevrije weken tot stiptheidsacties in de luchthavens en doorgedreven verkeerscontroles. Ze zouden zich evenmin beperken tot Brussel en het centrum van het land, maar zich gaandeweg uitbreiden. Wanneer staken de vakbonden hun strijd? “De premier heeft onze gsm-nummer”, weet Houssin. “Maar we gaan onze acties niet stoppen na een of andere vergadering, we zullen dat pas doen als er echt boter bij de vis is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Politievakbonden blokkeren anderhalf uur kruispunt Wetstraat”

  1. Politie voert illegale politiek geïnspireerde acties tegen de regering en gijzelt de burgers. Onaanvaardbaar en ongehoord. De schaamte voorbij. De openbare orde en de veiligheid van het verkeer verstoren zijn misdrijven. Quid de voorbeeldfunctie van de politie? Force doit rester à la loi. Desnoods het leger ter plaatse sturen. Ordeverstoorders arresteren en illico ontslaan wegens zware deontologische fouten/misdrijven. Geen voorkeurbehandeling voor de flikken.
    Opnieuw faalt de Brusselse burgemeester met de ordehandhaving. Is het door incompetentie en/of door corruptie? Wanneer morgen burgers in Brussel een kruispunt illegaal zouden bezetten zullen diezelfde flikken te voet, te paard en met oorlogstuigen uitrukken en buitensporig geweld gebruiken tegen de betogers om iedereen diets te maken dat protest van burgers in de politiestaat Belgique/België geen recht maar een gunst is. Remember illegaal politiegeweld tegen vreedzame covid-betogers in Terkamerenbos (Bxl).

  2. Agenten zijn al zeer goed betaald in verhouding met hun diploma’s. Dat ze dan gewone burgers gijzelen zoals wegen en de luchthaven blokkeren is niet te begrijpen. Dat ze de politici hun hoofdkwartieren blokkeren, dat de ze koning en zijn rijkelijk gevolg viseren, dat ze de overheid raken waar het hen het meeste pijn doen met snelheids-, alcohol- en parkeercontroles niet uit te voeren om de gegeerde boetes niet te kunnen binnen graaien tot daar toe. Maar weer een rondje burgertje pesten maakt duidelijk dat de vakbonden weer een politieke agenda hebben ipv het op te nemen voor het mensen.

  3. Niet alle politieambtenaren zijn plichtbewust en hardwerkende mensen. Dus ipv meer loon zonder tegenprestaties pleit ik voor een basisvergoeding plus premies gekoppeld aan prestatienormen.

  4. “Kwaadwillige belemmering van het verkeer”, daar zijn zowel in Vlaanderen als in Wallonië stakende ABVV militanten voor bestraft door de Rechter. Zouden Politievakbonden boven de Wet staan ?

Plaats een reactie

Delen