VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin (links)

Uncategorized

Politievakbonden starten dinsdag onderhandelingen met Verlinden: “Maar politieacties gaan gewoon door”

Wannes Neukermans

Maandagochtend hadden de politievakbonden een eerste kort onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Er kwamen nog geen concrete voorstellen op tafel tijdens het kennismakingsgesprek. Dinsdagnamiddag komen alle partijen opnieuw samen om de onderhandelingen op te starten. Het gemeenschappelijk vakbondsfront verzekert dat de politieacties gewoon voortgaan.

Toen de beperkte delegatie vakbondsafgevaardigden terugkeerde van het onderhoud met de minister riepen de manifestanten meteen om haar ontslag. Tijdens de ontmoeting hebben de vakbonden nogmaals hun eisenbundel op tafel gelegd. Ze pleiten dat de stilstand van de loonnormen na 20 jaar wordt ingehaald en vragen dat er niet geraakt wordt aan het NAVAP, een vervroegd pensioen waardoor agenten vanaf 58 of 59 kunnen stoppen met werken.

“Morgen om kwart voor vier starten de eerste onderhandelingsgesprekken, maar ondertussen gaan we de acties niet afblazen tot er een deftig voorstel op tafel komt”, maakt Vincent Houssin van VSOA zich sterk. Met een simpel gesprek krijgt Verlinden de vakbonden niet meer tevreden: ze willen onderhandelen.

Bal ligt in kamp van De Croo

Annelies Verlinden keert nu terug naar de regering om middelen te vragen, want de vakbonden eisen dat er een grote enveloppe op tafel komt. “Concreet is er vandaag nog niets besproken, maar dat zou ons ook verwonderd hebben. Ik denk dat we hopen om morgen de eerste concrete zaken te kunnen horen”, vertelt Joery Dehaes van ACV. “Minister Verlinden heeft engagement getoond om naar de regering te gaan en een oplossing te zoeken. Het is nu aan premier De Croo om de daad bij het woord te voegen. Hij kondigt aan dat hij wil praten, dat hij dan met de ganse regering maar middelen zoekt om iets deftigs op tafel te leggen”, vervolgt hij.

Dinsdag verwachten de vakbonden een eerste aanzet van de regering, die als basis moet dienen voor verdere onderhandelingen. De acties gaan intussen voort om de druk op de regering hoog te houden. “Als we op straat komen is dat omdat de onderhandelingen volledig in het slop zitten”, benadrukt Carlo Medo van NSVP. “Wat is nodig? Geld, goede wil en een onderhandelingstafel waar vanuit de kant van Verlinden en alle betrokken partners oplossingen komen. Ik hoop dat we er deze week uit geraken, maar als je een klassieke dans doet, moet je met twee zijn om te dansen”, aldus Medo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Politievakbonden starten dinsdag onderhandelingen met Verlinden: “Maar politieacties gaan gewoon door””

  1. NOG meer nieuwe premies afluizen ; “een premie voor neus snuiten, een premie voor WC-bezoek, een premie voor krabben als het jeukt, een premie voor koffiepauze, een premie voor neuspeuteren” etc… ?

Plaats een reactie

Delen