Polen stelt Duitsland een ultimatum voor herstelbetalingen

Shutterstock bewerkt

Uncategorized

Pools parlement neemt wet aan voor sterkere grenzen

Wijnand Meeus

Het Poolse parlement heeft dinsdag een wet goedgekeurd om hun grenzen beter te beschermen. Die wet maakt tijdelijke beperkingen mogelijk op het vlak van de vrijheid van verkeer en de persvrijheid aan de buitengrenzen van de Europese Unie met Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Aanleiding is de aanhoudende migrantencrisis aan de grens met Wit-Rusland.

Een overtuigende meerderheid van de parlementsleden stemde dinsdag voor het voorstel van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Vertegenwoordigers van de oppositie uitten echter eerder kritiek op het feit dat de PiS-regering de toegang van kritische journalisten tot het grensgebied permanent wilde blokkeren. Sinds het uitroepen van de noodtoestand begin september mogen buitenlanders, journalisten en hulporganisaties die zone niet meer betreden. De noodtoestand loopt dinsdag om middernacht af en kan volgens de grondwet niet worden verlengd.

De wetswijziging bepaalt nu dat de minister van Binnenlandse Zaken in de toekomst, in het geval van een gevaarlijke situatie, alle niet-ingezetenen de toegang tot een door hem bepaald grensgebied kan verbieden. Over enkele uitzonderingen, waaronder journalisten, zal de plaatselijke commandant van de grenswacht zich moeten uitspreken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

4 gedachten over “Pools parlement neemt wet aan voor sterkere grenzen”

Plaats een reactie

Delen