De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa - Afbeelding: Shutterstock

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Portugese president stelt veto tegen euthanasiewet

Niels Geerinck

Marcelo Rebelo de Sousa (PSD), de conservatieve president van Portugal, liet weten dat hij zijn veto uitspreekt tegen een wet die euthanasie zou decriminaliseren. De wet werd in januari door een meerderheid in het parlement aangenomen maar Rebelo de Sousa trok in beroep naar het Grondwettelijk Hof.

De Portugese president sprak zijn veto uit over het wetsvoorstel omdat de opgenomen voorwaarden voor het toestaan van ‘een medisch geassisteerde dood’ te vaag zijn omschreven en werden door hem ook te radicaal werden bevonden. Ook het Portugees Grondwettelijk Hof is dezelfde mening toegedaan.

“Het wetsvoorstel zegt in één clausule dat toestemming voor verwachte dood een ‘fatale ziekte’ vereist maar verbreedt het elders tot ‘ongeneeslijke ziekte’ zelfs als dit niet dodelijk is, en alleen ‘ernstige ziekte’ in een andere clausule”, zo reageert Rebelo de Sousa. Daarnaast vraagt hij zich af of de euthanasiewet “geen visie vertegenwoordigt die radicaler en drastischer is dan de dominante visie in de Portugese samenleving?”

Verkiezingen

De Portugese wetgevers kunnen het presidentieel veto eventueel nog overspannen door de betreffende clausules in het wetsvoorstel te herwerken. Het blijft echter de vraag of er daar nog genoeg tijd voor is. In Portugal staan op 30 januari nieuwe verkiezingen op de agenda, de kwestie wordt dus naar alle verwachtingen nadien besproken. Daarmee is het niet zeker of de huidige meerderheid, die achter de legalisatie stond, ook daadwerkelijk herverkozen zal worden.

“Een cynisch veto”

De actie van de president leidt tot heel wat kritiek. “Het was een cynisch veto”, zo reageert Pedro Filipe Soares, de parlementsvoorzitter van het Links Blok. “Maar het zal niet het presidentiële cynisme zijn dat het laatste woord heeft. Euthanasie zal vroeg of laat legaal zijn. De volgende legislatuur zal de herinnering aan dit onmenselijke veto van Marcelo Rebelo de Sousa uitwrijven, daar ben ik zeker van”, zo voegt hij toe.

De Socialistische Isabela Moreira beticht Rebelo de Sousa ervan dat hij door ‘persoonlijk verzet’ tegen de euthanasiewet gekant is en niet de grondwet wil volgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Portugese president stelt veto tegen euthanasiewet”

  1. Euthanasie deugt voor geen meter, en alle weerstand ertegen is OK Tenslotte komt euthanasie neer op zelfmoord met hulp en goedkeuring van de staat. Het banaliseert het doden van mensen en het levenseinde. Er zijn genoeg middelen om de pijn weg te nemen. Help zwaar zieken liever door praktische hulp en probeer hun gemoed gerust te stellen. Het levenseinde is zeker ook een moment voor godsdienstige bijstand. De mens is geen beest maar is naast een biologisch wezen ook een spiritueel iemand. .

  2. Baas in/over je eigen lijf en leven. Als ik morgen beslis om niet meer verder te gaan, is dat mijn volkomen recht en niemand zou mij tegen houden. Stijntje, je zou zelf eens ondraaglijk ziek moeten zijn, ik denk dat je blij zou zijn met ‘deze verlossing’.

  3. Stijn, ik weet niet hoe oud je bent maar het ware leerrijk om eens naar een rusthuis te gaan waar oudjes van 90, 95 en ouder zijn die wegens hun lichamelijke toestand niet meer in staat zijn om nog een beetje van het leven te genieten en die door kinderen en kleinkinderen vergeten worden. Zeer slecht horen zodat een gesprek onmogelijk wordt en zeer slecht zien zodat men niet meer kan lezen of TV kijken en niet meer op je benen kunnen staan, hoe moet je de uren doorbrengen ? Zelfs voor hun basisbehoeften zijn ze afhankelijk van vreemden die ook nooit tijd voor hen hebben, op vastgestelde uren naar toilet moeten gaan. IK vind zo’n leven gruwelijk ! Men kan dat bezwaarlijk “leven” noemen en de meesten verlangen er naar om te sterven, liefst zonder pijn. Elke volwassen mens en geestelijk gezond zou het recht moeten hebben om voor euthanasie te kiezen.

Plaats een reactie

Delen